• 10/06/2014

ACE gasveren bij de vervaardiging van cabrio-daken als tandem nog sterker

Industriële gasveren ondersteunen de spierkracht van de bediener bij het openen van kleppen, kappen en deksels. Grote en vooral zware elementen kunnen echter met tandem-gasveren worden bediend.

Trefwoorden: #ACE Stoßdämpfer, #cabrio-daken, #Industriële gasveren, #tandem-gasveren

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Jaeckel Modell- und Formenbau GmbH )

ENGINEERINGNET - Een goed voorbeeld daarvan is het samenvoegen van cabrio-daken. Ook hier werd in een team gewerkt. De betrokken bedrijven zijn Jaeckel Modell und Formenbau GmbH en ACE Stoßdämpfer GmbH.

De beperkende factor van normale gasveren schuilt hierbij in het sluitproces. Aan het begin van het proces moet een grote drukkracht met de hand worden uitgeoefend. Daarom geldt: hoe groter het gewicht van de klep en hoe sterker de gasveer, des te hoger de sluitkrachten en zwaarder de bediening.

Dat komt doordat bij het openen van een klep vanuit horizontale stand het zwaartepunt bij de start op zijn verst van het draaipunt is verwijderd, terwijl dit in verticale stand direct bij het draaipunt ligt.

Dit probleem wordt door tandem-gasveren elegant omzeild. Zo goed als in serie geschakeld, neemt een sterkere gasveer bij het openen het eerste deel van de weg over, de zwakkere van de twee neem het lichtere laatste deel van het werk over.

Bij het sluiten verloopt de weg omgekeerd, zodat slechts een aanzienlijk verminderde drukkracht te overwinnen is. Daarnaast brengt het inschuiven van de zuigerstang een geknikte karakteristiek voort.

Naast een volledig programma voor industriële gasveren biedt ACE Stoßdämpfer GmbH deze krachtiger modeltypen met een zuigerstang van hard verchroomd staal en met staal-gegalvaniseerde cilinderbuizen en verbindingsdelen aan.

Deze duurzame, slanke helpers zijn beschikbaar met drukkrachten van 300 N tot 5.000 N. Daarbij gaat het om een zeer groot krachtbereik, wanneer men bedenkt, dat alle modellen uitsluitend met een cilinderdiameter van 40 mm zijn vervaardigd.

De variaties zijn te verklaren door de verschillende slagen. In totaal komen door de combinatie van de verschillende slagen zeven tandem-gasveren tot stand.

In het hierna beschreven toepassingsgeval, waarin het om het samenvoegen van cabrio-daken in de Nedersaksische provincie Peine gaat, kozen de samenwerkende bedrijven Jaeckel Modell und Formenbau GmbH en ACE voor een model van het type GST-40-50-150-AA.

Massa bepaalt krachten en model
„Wij waren blij, dat ACE ons in de conceptfase met ontwerpberekeningen en de juiste keuze van veren heeft geholpen.“ Dat zegt Heiko Hattendorf in zijn hoedanigheid van projectleider bij de Nedersaksische specialist voor de bouw van speciale apparatuur, PU-schuim-werktuigen en meetarmaturen.

Eens te meer werd aangetoond, hoe nuttig het is wanneer fabrikant en toeleverancier vanaf een zo vroeg mogelijk tijdstip samenwerken. Want in eerste instantie gingen de overwegingen bij Jaeckel - door onbekendheid met de tandemtypen - in de richting van grotere, zwaardere gasveren voor de beoogde taak.

De daarmee gepaard gaande fysiek belastende werkomstandigheden in het samenvoegproces zouden daar bij wijze van spreken tegelijk mee zijn ingekocht.

Het credo van ACE om haar partners tijd, geld en in dit geval ook zweet te besparen volgend, stelde de technisch adviseur van ACE, Kai Boelingen, de sinds 2011 ingevoerde modellen voor: „Voor de betrouwbaarheid en duurzaamheid zorgen bijv. een zuigerstang met slijtvaste coating van het oppervlak en een ingebouwde vetkamer, die een permanente smering van de afdichtingen waarborgt“, legt hij uit.

Deze voordelen komen sinds enige tijd bij het samenvoegen van het afdekmateriaal van cabrio-daken tot uiting. Bij het lijmapparaat worden eerst frame en afdekmateriaal met opgebrachte lijmrupsen in het vaststaande onderste werktuig gelegd en gefixeerd.

Vervolgens is het zaak de achterruit in het bovenste werktuig, dat aan een grotere klep is bevestigd, te leggen. Bij gesloten klep nemen hoofdzakelijk pneumatische cilinders de assemblage over.

Terwijl deze arbeidsprocessen machinaal worden uitgevoerd, moet het sluiten en tot slot weer openen met de hand worden gedaan. In het onderhavige geval was het nodig een beginhoek van 350° met een openingshoek van 80° en de massa van 200 kg in overeenstemming te brengen en dat bij een radius van de handgreep van 850 mm.

Een blik op de kengetallen van de tandem-gasveer GST-40-50-150-AA laat zien, dat het eerste getal voor de diameter van de cilinder in millimeters staat, de beide andere geven de slagen van de veren weer.

Daarbij zijn de tandempartners van dit innovatieve machine-element in staat, drukkrachten van 900 N resp. 2.500 N op te brengen. En het zijn deze gecombineerde krachten, die de vakmensen bij Jaeckel Modell und Formenbau GmbH in staat stellen zelfs een klep van 200 kg haast met speels gemak te laten hanteren, zodat het werk aan de prototypen met succes kon worden voltooid.

De tevreden Heiko Hattendorf zegt hierop: „We hebben lange tijd vergeleken. De nieuwe ACE-producten zijn voor deze toepassing veiliger en sneller en daarom gemakkelijker te gebruiken dan grote, conventionele gasveren. En geloof me, we hebben niet alleen bij ACE rondgekeken.“

Het aantal toepassingen is nog verder uit te breiden
Naast de eerder genoemde verschillende slagen levert ACE tal van speciale oplossingen. Deze zijn daarbij samen met alle voor de standaardgasveren bestaande soorten aansluitingen te gebruikenovendien heeft de klant de keuze deze met of zonder demping van de eindpositie te verkrijgen.

Daarnaast staan in de centrale van ACE in Langenfeld, waar industriële gasveren op maat ontworpen en gevuld worden, onder andere verschillende karakteristieken, speciale lengten, slagen, afdichtingen, aansluitingen of afscheiders ter beschikking.

Ontworpen voor een temperatuurbereik van -20 °C tot 80 °C, zijn de industriële gasveren van ACE op verzoek ook als uitvoeringen in 304 of 316 roestvrij staal verkrijgbaar. In dit geval voldoen ze zelfs aan de hygiënerichtlijnen van de medische technologie en levensmiddelenindustrie. <<

Op de foto:
Lijmapparaat voor het samenvoegen van cabrio-daken De achterruit wordt in het afgebeelde bovenste werktuig, dat aan een grote klep is bevestigd, gelegd. De assemblage geschiedt middels pneumatische cilinders, maar het sluiten en openen van de klep wordt met de hand gedaan, ondersteund door tandem-gasveren van ACE.

Meer informatie:
www.ace-ace.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Küchmedia
<< Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant. >>