Museum Valkhof wil duurzaamheidscertificaat voor musea behalen

Museum in Nijmegen wil het duurzaamheidscertificaat voor musea, het zogenaamde BREEAM NL In-Use Musea label, behalen met een ‘very good’ oordeel.

Trefwoorden: #bouwteamovereenkomst, #BREEAM, #BREEAM NL In-Use Musea label, #duurzaamheidscertificaat voor musea, #GiesbersWijchen, #Museum Valkhof

Lees verder

nieuws

( Foto: Kuypers )

ENGINEERINGNET.NL - Eind vorige week heeft Museum Het Valkhof in Nijmegen als opdrachtgever de bouwteamovereenkomst getekend met GiesbersWijchen als ontwikkel-bouwpartner en Kuijpers als technisch dienstverlener.

Het museum wil vanaf begin 2015 van start gaan met de verbouwing. De belangrijkste aanpassingen zijn het creëren van meer oppervlakte voor tijdelijke tentoonstellingen, een ruimer entreegebied, een nieuwe trappenpartij en het verplaatsen van het Museumcafé naar de voorzijde.

Een belangrijk uitgangspunt is het creëren van een duurzaam gebouw. Zo wil het museum een beter energielabel behalen door het verbeteren van de huidige installaties, het verlagen van het energieverbruik en het implementeren van duurzame oplossingen.

De ambitie is om hiermee het duurzaamheidscertificaat voor musea, het zogenaamde BREEAM NL In-Use Musea label, te behalen met een ‘very good’ oordeel.

Zo zal – om minimaal 60 punten BREAAM-NL te behalen - bijvoorbeeld Kuijpers duurzame technieken toepassen, zoals PV-cellen en LED-verlichting, en wordt de installatie voorbereid op het BAOPT-systeem.


FOTO
Vlnr: William Swinkels (directeur Kuijpers Centrale Projecten), Marijke Brouwer (directeur Museum Het Valkhof) en Harrie Heijmans (algemeen directeur GiesbersWijchen)

ACHTERGROND
UNStudio, die het museumgebouw in het verleden ontworpen heeft, is wederom betrokken bij het nieuwe ontwerp. Daarnaast verzorgt Kleissen & Partners het proces- en projectmanagement en verzorgen ABT, DGMR, Stolwijk Security, Royal Haskoning DHV en K&R Consultants het overige advieswerk.