Vergeet de auto, koop een ’vliegende’ skyTran (+ video)

Wordt dit de vervanger van ons metro- en treinsysteem? Of van onze aloude gezinswagen? Het aan NASA verbonden skyTran gaat in Israël proeflijn bouwen voor zijn futuristische transportsysteem

Trefwoorden: #IAI, #Israel Aerospace Industries, #nasa, #onderzoek, #skytran, #technologie

Lees verder

research

( Foto: skyTran )

ENGINEERINGNET – De MagLev-technologie die de NASA spin-off gebruikt, is op zich niet nieuw. Magnetic Levitation (op basis van inductie) wordt al gebruikt voor treinen die onder monorails glijden.

Wat de Amerikaanse spin-off van NASA doet is er een dimensie aan toevoegen door de grote metro- of treinwagon te vervangen door een individueel transportmiddel, een 'skyTran'. Dat is een lichtgewicht, eivormig voertuig, "zoals bij de Jetsons", onder een slanke monorail.

Daarin nemen maximaal twee personen plaats. De achterliggende idee gaat zelfs nog verder: we vervangen niet de trein, tram, metro, bus of taxi, maar schaffen gewoon elke vorm van personenvervoer af zoals dat nu bestaat.

skyTran slaat dus een heel andere weg in dan Google, dat een bestaande personenwagen automatiseert: weg met de brede en dure autowegen, we plaatsen een netwerk van pylonen die een monorail schragen, en laten elk gezin zijn eigen skyTran kopen, leasen of huren.

Die kunnen ze via een smartphone-app tot voor hun deur kunnen laten aanrukken door simpelweg een bestemming in te tikken.

skyTran maakt zich alvast sterk dat zijn systeem efficiënter en goedkoper zal blijken dan de huidige transportmiddelen: "Ze zijn gebouwd met heel lichte materialen, en één kilometer monorail installeren is 100 keer goedkoper dan een nieuwe autosnelweg". En het kan snel gaan: "tot 230km per uur als het moet, maar dat hangt af van het comfortgevoel van de passagier".

Het lijkt dromerij, maar toch. De spin-off werkt met technologie die door NASA ontwikkeld is voor de ruimtevaart, krijgt logistieke steun van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap en huist in één van hun researchparken.

En het kreeg deze week IAI – Israel Aerospace Industries – zo ver dat het een proeflijn wil bouwen op zijn campus. Daarbij zal, naast aspecten zoals design, engineering en robotica, ook de door de Amerikanen ontwikkelde, complexe software voor de verkeerscontrole van de voertuigjes onder de loep genomen worden.

skyTran heeft dus weten waar te maken waar de meeste - om de haverklap in de media gelanceerde – futuristische ideeën op stranden: financiering vinden om een reëel proefproject op te starten.

Bovendien: IAI kan moeilijk als de eerste de beste dromer bestempeld worden: het slijt zijn technologie vooral in militaire middens en bouwt onder meer vliegtuigen, ballistische kruisraketten, radarsystemen, drones, wapens, satellieten en militaire robots

Maar het ontwikkelde - op basis van zijn voor militaire doeleinden ontwikkelde technologie - bijvoorbeeld ook al een rijdende robot voor de burgerluchtvaart om semi-automatisch vliegtuigen vol te tanken. Ook een voorbeeld van elitaire hightech die afdaalt naar de commerciële markt.