Agoria: ”15.000 nieuwe STEM- en ICT-gediplomeerden maakten juiste keuze”

Er staan momenteel minstens 40.000 vacatures open voor mensen met een STEM-profiel, stelt Agoria." Van de 15.000 die dit jaar afstuderen, heeft 94% binnen het jaar een baan"

Trefwoorden: #agoria, #banen, #Engineering, #ict, #Mathematics, #Science, #stem, #stem-richting, #Technology, #wetenschap

Lees verder

HR

( Foto: Panasonic )

ENGINEERINGNET.BE - Elk jaar studeren ongeveer 65.000 jonge Belgen af aan het hoger onderwijs. Daarvan hebben goed 15.000 een zogenaamd ICT- of STEM- diploma op zak. 'STEM' staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics, ook wel eens de 'harde' wetenschappen genoemd.

En die 15.000 hebben de juiste studiekeuze gemaakt, stelt techfederatie Agoria. "Normaal vindt 94% van deze gediplomeerden binnen het jaar werk. Dat is veel meer dan het algemene gemiddelde”, aldus CEO Marc Lambotte.

Bij andere jonge gediplomeerden uit het hoger onderwijs bedraagt het gemiddelde werkloosheidspercentage 13 %, zo blijkt uit berekeningen die de associatie maakte op basis van cijfers van de VDAB.

"Ik hoop dat heel wat van deze afgestudeerden voor een job in de technologische industrie kiezen", stelt Lambotte (wat niet evident is voor bijvoorbeeld IT'ers, gezien de minder aanlokkelijke carrièreperspectieven op lange termijn door de krimpende industriële activiteit in ons land, redactie). Feit is dat wie een STEM- of ICT-diploma heeft, in zowat alle economische sectoren terecht kan.

Positief is dan weer wel dat het aantal studenten aan het hoger onderwijs in beide taalgemeenschappen al een aantal jaren in de lift zit. Ook de STEM-richtingen en ICT-richtingen volgen deze tendens (maar verhoudingsgewijs ook niet meer dan dat, redactie): het aantal STEM- en ICT-gediplomeerden steeg op tien jaar tijd van 12.000 naar 15.000, aldus Agoria.

40.000 openstaande vacatures
Op basis van de openstaande en binnenkomende vacatures van de gewestelijke arbeidsbemiddelingsagentschappen schat Agoria dat er momenteel in de volledige Belgische privé- en publieke sector minstens 40.000 vacatures open staan voor mensen met een ICT- of STEM-profiel.

Het gaat hier om jobs die de bedrijven en publieke sector naar eigen zeggen 'idealiter' wensen in te vullen met zo'n profiel.

Lambotte: “Het aantal mensen dat in deze richtingen afstudeerde, blijft vandaag ruimschoots onvoldoende om de acute nood aan technologisch geschoold personeel van de industrie op te vangen."

"Positieve acties om deze studies te promoten blijven dus nodig, want de tekorten betekenen een rem op de groei van onze economie.”