Nieuwe techniek maakt volledig lichaam transparant (+video)

Biologen van het California Institute of Technology zijn erin geslaagd een techniek te verfijnen die het mogelijk maakt doorheen weefsel te kijken tot op cel niveau zonder bioptie.

Trefwoorden: #Caltech, #diagnose, #microscoop, #transparant lichaam

Lees verder

research

( Foto: 3-D voorstelling van fluo opgelichte darmcellen / Bin Yang and Viviana Gradinaru, Caltech )

ENGINEERINGNET – Wetenschappers zoeken al langer naar een techniek die het mogelijk maakt op een niet invasieve manier organen in detail te bekijken.

Door een nieuwe techniek, ontwikkeld door wetenschappers van Caltech, is het nu wel mogelijk doorheen weefsels, organen en zelfs een heel lichaam te kijken. Op deze manier kunnen ze tot op cel niveau organen bekijken en zo bijvoorbeeld afwijkingen opsporen op een schaal die tot voorheen niet mogelijk was.

Lipiden geven vorm en structuur aan cellen maar zorgen er ook voor dat er geen licht doorheen kan. Om bijvoorbeeld een tumor te bekijken moet er nu een biopsie genomen worden. We moeten deze dan in flinterdunne schijfjes snijden en onder de microscoop bekijken.

Vervolgens moeten al deze beelden terug samen gebracht worden om een globaal beeld te krijgen. Dit is tijdrovend en complex.

Maar nu is het dus mogelijk om een menselijk lichaam doorzichtig te maken en als het ware rechtstreeks onder de microscoop te leggen. De nieuwe techniek bouwt verder op een eerdere techniek, ‘CLARITY’ genaamd.

De CLARITY methode maakt gebruik van een detergent dat lipiden oplost en in het brein van een rat werd ingespoten. Hierdoor worden de lipiden opgelost en kunnen lichtstralen tot in de kern van het weefsel doordringen en het in 3D bekijken met een gewone microscoop.

Caltech verfijnde deze methode zo dat het toepasbaar wordt op andere organen en zelfs een gans lichaam. Hiervoor gebruiken ze het eigen netwerk van bloedvaten om de chemische stoffen doorheen het lichaam te verspreiden.

De nieuwe techniek, PARS, kan ook kleurstoffen vervoeren zodat bepaalde cellen in meer detail kunnen opgelicht en bestudeerd worden.

PARS heeft enorm diagnostisch potentieel voor bijvoorbeeld de detectie van kankercellen die nu snel en met enorme precisie kunnen worden opgespoord en gelokaliseerd. Maar dit gaat bijvoorbeeld ook op voor virussen.

De techniek is nog niet toegepast op levende patiënten en de wetenschappelijke publicatie van de onderzoeksresultaten maakt niet echt duidelijk wat de mogelijke neveneffecten zijn.

De onderzoekers maken zich wel sterk dat de weg open ligt voor een hele nieuwe generatie diagnostische methoden en behandelingen.


.