Malariageneesmiddel vermindert uitzaaiingen bij kanker

Chloroquine, een malariageneesmiddel, verhoogt de gevoeligheid van kankercellen voor chemotherapie maar VIB en KULeuven tonen nu aan dat het ook uitzaaiingen kan beperken.

Trefwoorden: #cholorquine kanker, #malariageneesmiddel kanker, #malaria kanker, #tumor malaria

Lees verder

research

( Foto: VIB )

ENGINEERINGNET.BE - Het antikanker effect van chloroquine in combinatie met conventionele chemotherapie, is intussen goed gekend bij proefdiermodellen. Tot dusver werd aangenomen dat chloroquine de gevoeligheid van kankercellen voor chemotherapie verhoogt door rechtstreeks op de kankercellen in te werken

Een recente studie van onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en KU Leuven toont echter dat chloroquine ook de abnormale bloedvaten in tumoren normaliseert.

Dit resulteert enerzijds in een verhoogde barrièrefunctie, waardoor de kankercellen minder uitzaaien, en anderzijds in een hogere tumordoorbloeding, wat de respons op chemotherapie verhoogt.

Chloroquine is een geneesmiddel met een lange geschiedenis, dat al sinds decennia gebruikt wordt voor de behandeling van malaria en bepaalde auto-immuunziektes, zoals reumatoïde artritis.

Recent wordt chloroquine ook gebruikt in antikankertherapie. Chloroquine blokkeert autofagie, een proces dat kankercellen gebruiken om antikankertherapieën te overleven. Het blokkeren van autofagie zou dus de resistentie van kankercellen aan chemotherapie teniet doen.

Peter Carmeliet (VIB-KU Leuven): “Bloedvatnormalisatie leidt tot een verbeterde doorbloeding van de tumor. Bijgevolg vermindert het agressieve karakter van de kankercellen en kunnen antikankergeneesmiddelen de kankercellen beter bereiken waardoor chemotherapie dus beter werkt."

"Daarenboven verhoogt tumor bloedvatnormalisatie ook de barrièrefunctie van de bloedvaten, wat de toegang van kankercellen tot de bloedcirculatie, het belangrijkste transportsysteem voor uitzaaiing van kankercellen naar andere weefsels, vermindert. Chloroquine kan dus ook de uitzaaiing van kankercellen in de kiem te smoren, wat de meest belangrijke therapeutische piste is bij elke tumorbehandeling.”


(Saskia Van Hoyweghen)

Voor vragen over dit onderzoek stelt het VIB overigens een e-mailadres ter beschikking waar iedereen die met vragen zit, terecht kan: patienteninfo@vib.be