Ruim helft managers in de industrie overweegt carrièrestap

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Van de Groep & Olsthoorn Executive Search & Interim Management onder 1660 managers en directeuren in de Nederlandse industrie.

Trefwoorden: #jobhopping, #management, #manager, #Universiteit Utrecht, #Van de Groep & Olsthoorn Executive Search & Interim Management

Lees verder

Nieuws

( Foto: EMO )

ENGINEERINGNET.NL - Meer dan de helft van deze managers overweegt de overstap naar een nieuwe baan.

Promotiekansen en baaninhoud blijken de belangrijkste redenen voor het overwegen van een andere baan. Salaris blijkt minder van belang.

In de aantrekkende economische situatie in de industrie worden organisaties veelvuldig geconfronteerd met personeelsverloop: 30% van de respondenten zou graag een andere functie willen binnen de huidige organisatie en 31% van de managers denkt aan het nemen van ontslag bij de huidige werkgever.

Op de vraag of managers weg gaan bij hun huidige werkgever, zodra er een goed alternatief geboden wordt, gaf ruim 52% aan het hiermee eens te zijn. Tot slot staat 82% van de respondenten open voor benadering voor een andere functie.

Hoewel werd verwacht dat werknemers die langer bij een organisatie zitten minder geneigd zijn een vertrekwens te hebben, blijkt uit het onderzoek het omgekeerde. Verder blijkt werktevredenheid een sterke voorspeller te zijn van de vertrekintentie.

De sterkste factoren hierbij zijn promotiekansen en inhoud van de functie. De groepen met een verhoogde vertrekintentie zijn de jongere managers en de managers die al langere tijd in hun functie zitten.

Het onderzoek van Van de Groep & Olsthoorn stelt dat organisaties die methodieken implementeren welke streven naar een excellent opererende organisatie, zoals Lean Management, Six Sigma en Operational Excellence, de vertrekintentie van managers verkleinen.

De objectieve manier van meten, beoordelen en belonen heeft grote invloed, net als de focus op continue verbetering en eigenaarschap van het eigen proces.