Herstel industrie zet nauwelijks door

Na een flink herstel in 2013 hapert de motor van de industrie. De binnenlandse economie herstelt zich maar mondjesmaat, terwijl ook in belangrijk afzetland Duitsland de industrie terugvalt.

Trefwoorden: #ING Economisch Bureau, #Koninklijke metaalunie, #nederlandse industrie, #stagnatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net )

ENGINEERINGNET.NL - Uit een onderzoek van het ING Economisch Bureau blijkt dat het herstel van de Nederlandse industrie nauwelijks doorzet.

Geopolitieke onzekerheden en afzwakkende groei in opkomende markten zetten extra druk op investeringen en daarmee de afzet van de Nederlandse industrie. De productie daalde hierdoor in het 2e kwartaal ten opzichte van het 1e kwartaal.

Voor de rest van het jaar wordt gerekend op een beperkte toename, waarmee een productiegroei in 2014 van 1,2% wordt gerealiseerd. Voor 2015 wordt een kleine groei van 1% verwacht.

Met name in de periode december 2013-februari 2014 lag de industriële productie op een behoorlijk hoog niveau. Er was sprake van groeiende binnenlandse investeringen en stijgende wereldhandel waar de industrie van profiteerde.

De economische situatie blijft echter broos, met een hoge werkloosheid en internationale onzekerheid. Dit treft de industrie waardoor verdere groei dit jaar beperkt is. Krimp wordt dit jaar verwacht in de voedings- en enotmiddelenindustrie, met een duidelijk negatieve impact door de sluiting van de Philip Morris-fabriek.

De impact van de Russische boycot op de oedingsindustrie is vooralsnog beperkt. Effect is voelbaar in de kaasindustrie, waar Rusland een aandeel van 6% in de export vertegenwoordigt.

De kaas zal tegen minder goede prijzen elders afgezet worden en de productie zal iets omlaag gaan c.q. verschuiven naar andere melkproducten.


(bron: Koninklijke Metaalunie, ING Economisch Bureau)