Umicore en Worldloop E-waste samenwerking bekroond

De samenwerking tussen Umicore en WorldLoop wint de eerste Ondernemers voor Ondernemers trofee. De samenwerking spant zich in voor een duurzamer beheer van elektronisch afval in Afrika.

Trefwoorden: #afval Afrika, #afval ontwikkelingslanden, #e-waste, #e-waste Afrika, #elektronisch afval, #Umicore, #WorldLoop

Lees verder

Nieuws

( Foto: ©WorldLoop - Hendrickx )

ENGINEERINGNET.BE - Elektronisch afval wordt nog steeds massaal ongecontroleerd gedumpt in Afrika. De ontmanteling gebeurt meestal onvakkundig. Materialen worden verbrand zonder rekening te houden met de gezondheids- en milieu impact.

WorldLoop leert Afrikaanse ondernemers hoe ze alle fracties van het elektronisch afval op de juiste manier kunnen behandelen via intensieve training, gecombineerd met inzicht in goede zakelijke praktijken.

De samenwerking met Umicore speelt een essentiële rol in de activiteiten die WorldLoop onderneemt om deze problemen te helpen voorkomen zoals de ontwikkeling van duurzame lokale bedrijven en recyclage-infrastructuur via kennisoverdracht, coaching en steun voor de opleiding van lokale ondernemers. Die activiteiten worden ook gecombineerd met bewustmaking in Afrika en Europa.

Het E-waste project werd hiervoor bekroond met de eerste Belgische Ondernemers voor Ondernemers trofee.

WorldLoop heeft sinds 2011 samenwerkingsverbanden opgezet met ondernemers in Kenia, Tanzania, Rwanda, Burundi, Senegal, Zambia, de Democratische Republiek Congo en Chili. De centra hebben al meer dan 954 ton e-waste ingezameld en ontmanteld, waarvan 25 ton printplaten naar de recyclagefabriek van Umicore in Antwerpen werd gestuurd en zo’n 20 ton onderweg is.

Luc Gellens, senior VP Recycling zegt: “We zijn erg blij met deze erkenning, want onze samenwerking met WorldLoop en Close the Gap brengt onze visie op duurzaamheid en maatschappelijke bijdrage perfect in de praktijk. Het spreekt tot de harten en de verbeelding van mensen ver buiten de Umicore-gemeenschap.”

Olivier Vanden Eynde, directeur van Close the Gap en WorldLoop verklaart: "Close the Gap en WorldLoop stellen lokale ondernemers en gemeenschappen in ontwikkelingslanden in staat zelf maatschappelijke oplossingen uit te werken."

"De programma's van Close the Gap overbruggen enerzijds de digitale kloof door de ontwikkelingslanden gerenoveerde IT-apparatuur van hoge kwaliteit ter beschikking te stellen; anderzijds helpt WorldLoop lokale ondernemers de mogelijke milieurisico's op het einde van de levensduur van de apparatuur om te zetten in een maatschappelijke, economische en milieuvriendelijke opportuniteit."


ACHTERGROND
Ondernemers voor Ondernemers, is opgericht als Corporate Funding Programme in 2001 door Fons Verplaetse, de vroegere gouverneur van de Nationale Bank en Frans Bourgois, professor emeritus aan EHSAL. Sinds 2002 werken ze met vrijwilligers-consulenten die zich belangeloos inzetten om de relaties met de bedrijven en de ondernemers te beheren.

WorldLoop is een NGO die wereldwijd actief is en zich voornamelijk inzet voor het duurzaam beheer van elektronisch afval in het Zuiden.

Umicore is een globale materiaaltechnologiegroep. Umicore legt zich toe op toepassingsgebieden inzake materiaalkennis, scheikunde en metallurgie. De Umicore Groep beschikt over industriële installaties op alle continenten en verleent diensten aan een wereldwijd klantenbestand. De Groep boekte in 2011 een omzet van €14,5 miljard (inkomsten van € 2,3 miljard, metaal niet inbegrepen) en heeft op dit ogenblik ongeveer 14.600 mensen in dienst.