Softwareproject Pandora’s Box van borderbouwer P&V valt in prijzen

Zelf ontwikkelde software van P&V Elektrotechniek bekroond in KMO-segment bij verkiezing van ICT manager van het jaar 2014. "Mooi voorbeeld van Business & IT alignment", vond de jury.

Trefwoorden: #big data, #bordenbouw, #business it, #erp, #ict, #p&v, #pandora's box, #software

Lees verder

Techniek

( Foto: P&V )

ENGINEERINGNET.BE – Het Limburgse P&V Elektrotechniek bouwt elektrische borden en schakelkasten, waarbij de klanten een keuze hebben uit meer dan 600.000 componenten die bij andere leveranciers ingekocht worden.

Omdat het praktisch onmogelijk is om alle bijhorende data vooraf op te vragen en in het ERP-systeem in te voeren, ontwikkelde de eigen ICT-afdeling Pandora’s Box, een dynamisch databanksysteem dat gevoed wordt met data in functie van de noden van de gebruikers.

“Als men data wil invoeren, genereert het self-tuning en self-adaptive systeem automatisch de nodige databanken om de gegevens op te slaan”, legt ICT manager Erik Diris uit.

“Calculatie, engineering en andere diensten, die allemaal met andere softwarepakketten werken, kunnen de data vanaf dan gebruiken alsof die in hun eigen systeem werd ingevoerd. Waar men in het verleden moest wachten op ICT om nieuwe data via het ERP-systeem ter beschikking te stellen, kan dat nu vanuit de business zelf gebeuren.”

Het project is een mooi voorbeeld van ‘Business & IT alignment’, vond ook de jury van Datanews. Vooral omdat het hele project ontwikkeld is in functie van noden die zich op de werkvloer voordoen.

“Het is een bewuste keuze van onze ICT-afdeling om buiten de grenzen van IT te denken en ons onder te dompelen in de business processen”, stelt Erik Diris. “Elk project wordt gerealiseerd met medewerkers van ICT maar ook met mensen vanuit de business. Daarvoor zoeken we medewerkers die hun proces grondig kennen en ook wat affiniteit hebben met ICT. Er worden bovendien heel wat inspanningen gedaan om bij de medewerkers een openheid naar ICT te creëren, onder meer door ons zeer hulpvaardig op te stellen.”

Samen met het databanksysteem ontwikkelde het bedrijf een eigen programmeerparadigma dat eveneens tot doel heeft om de business processen minder afhankelijk te maken van ICT.

Het komt erop neer dat nieuwe tools die gelinkt zijn aan de ERP-omgeving, niet langer in code geprogrammeerd moeten worden, maar eerder via parametrisatie tot stand komen.

Op die manier worden nieuwe soorten data, zodra die aan het dynamisch databanksysteem aangeboden worden, snel en efficiënt ontsloten voor de business processen.

Om data aan te bieden aan het nieuwe systeem op een manier die door het systeem begrepen kan worden, is er een master databeheerder aangesteld. Erik Diris: “Vandaag zijn dat nog voornamelijk Excel-sheets, txt files en aangeleverde databanken."

"Maar in de nabije toekomst willen we evolueren naar het Big Data concept zodat catalogi en andere vormen van data in de meest uiteenlopende vormen aangeboden kunnen worden aan het systeem. Dat moet de data herkennen en ordenen zodat iedereen in de organisatie op een transparante manier gebruik kan maken van de gegevens die voor zijn of haar functie relevant zijn.”


OP DE FOTO
V.l.n.r.: Saartje Vandendriessche, Prof. Guido Dedene, voorzitter van de jury; Eric Diris, ICT manager P&V Elektrotechniek; Tim Tielens, Systeembeheerder; Wim Vanherle, Business Analist; Dennis Bellinkx, Analist Programmeur; Tom Merken, Analist Programmeur.

ACHTERGROND
Datanews, het ICT-vakblad van uitgeverij Roularta, organiseert jaarlijks de wedstrijd CIO of the Year. Er worden jaarlijks 3 verschillende awards uitgereikt: CIO of the Year, ICT Project large companies en ICT Project small and medium enterprizes. Dit jaar werd Veerle Lozie van Melexis verkozen tot CIO of the Year, Barry Callebaut ontving de award ICT Project large companies en het ICT project van P&V elektrotechniek werd bekroond met ICT Award small & medium enterprises.