Warmtebuffer elektriciteitscentrale Diemen bereikt hoogste punt

De warmtebuffer die Nuon bouwt bij haar elektriciteitscentrales in Diemen heeft haar hoogste punt bereikt en is 50 meter hoog. Daarmee is het de hoogste warmtebuffer in Nederland.

Trefwoorden: #Diemen, #elektriciteitscentrale, #Nuon, #opslag warm water, #warmtebuffer

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nuon )

ENGINEERINGNET.NL - Nuon bouwt deze warmtebuffer voor de opslag van stadswarmte, bedoeld voor het verwarmen van huishoudens in Almere, Amsterdam Zuid-Oost, IJburg en Amstelveen. Door deze warmteopslag kunnen de centrales in Diemen efficiënter ingezet worden.

De centrales in Diemen produceren niet alleen elektriciteit maar ook warmte. Deze wordt via een transportnet naar huishoudens vervoerd om die te voorzien van warm water en verwarming. Momenteel draaien deze centrales continu om warmte te kunnen leveren, ook als er op datzelfde moment geen vraag naar elektriciteit is.

Door heet water op te slaan kan ook warmte geleverd worden zonder dat de centrale hoeft te draaien. De levering van warmte wordt op deze manier deels losgekoppeld van de productie van warmte en elektriciteit.

Als de warmtebuffer vol is, kan er in de zomer ruim 16 uur warmte geleverd worden aan 75.000 huishoudens. Doorgaans is de centrale overdag aan (en wordt de buffer gevuld) en ’s nachts uit (en levert de buffer warmte).

De bouw van deze warmtebuffer werd eind 2013 gestart en in 2015 zullen de bouwwerkzaamheden afgerond zijn en volgt een periode van testen.

Naar verwachting wordt eind 2015 de warmteopslag officieel in bedrijf genomen.