Duitse VDMA wil Industrie 4.0 op digitale agenda eurocommissaris Oettiker

'We moeten erover waken dat digitale agenda van Europa niet louter consumentgericht blijft. Ook digitale productietechniek - lees het Industrial Internet of Things - moet aan bod komen"

Trefwoorden: #digital, #europa, #factory, #iios, #industrie 4.0, #internet of things, #oettiker

Lees verder

Techniek

( Foto: Europese Commissie, Günther Oettinger )

ENGINEERINGNET - De grootste vereniging van machinebouwers in Duitsland, VDMA, maakt zich op voor een stevige portie lobbywerk bij de Europese instellingen in Brussel om ook de digitale fabriek van de toekomst op de Europese agenda te plaatsen.

In juli maakt eurocommissaris Günther Oettinger namelijk zijn nieuwe digitale agenda voor de volgende vijf jaar bekend. Tot nu was het zo dat de daaruit voortvloeiende subsidies vooral toegekend werden aan programma's waarin consumentgerichte IT- en telecomprogramma's centraal stonden.

VDMA - de grootste Duitse (en Europese) associatie van machinebouwers – heeft er goede hoop op dat deze maal ook digitale productietechniek in het Europese beleid zal ingeschreven worden.

De nieuwe eurocommissaris Oettinger lijkt Industrie 4.0 – de Duitse versie van de Factory of the Future – alvast genegen te zijn. Hij gaf in november jongstleden nog aan de randvoorwaarden voor innovatie in de industrie te willen verbeteren. "De komende vijf jaren zullen heel wat veranderingen brengen", stelde hij toen. "En als we daar niet tijdig op inspelen, doen we niet meer mee".

De VDMA kondigt alvast aan te zullen lobbyen voor de verdere uitbouw van het breedbandnetwerk, een conditio sine qua non om de cloud voor industriële toepassingen en (in real time beschikbare) big data te kunnen gebruiken.

VDMA in een mededeling: "Het is belangrijk dat politici inzien dat digitale maatschappij zich niet beperkt tot alles wat de consument aanbelangt. De interesse van de EU-politici in deze thema's was nog nooit zo groot".

Of hoe het IIoT, het 'Industrial Internet of Things', plots een heet hangijzer op de Europese agenda wordt.