Inwoners van Leuven dragen actief bij aan mobiliteitsbeleid via app

Inwoners van Leuven krijgen de kans om via een innovatief proefproject een persoonlijke mobiliteitskaart te maken en verplaatsingen te registreren als input voor het mobiliteitsbeleid.

Trefwoorden: #Leuven, #MOBI, #mobiliteit app, #mobiliteitsbeleid, #proefproject, #route app, #routecoach, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ugent )

ENGINEERINGNET.BE - Verkeer en mobiliteit is iets waar we dagelijks mee geconfronteerd worden: de aangename routes maar ook de knelpunten.

Inwoners van Leuven en omliggende gemeenten krijgen vanaf januari de kans om via een innovatief proefproject, RouteCoach, een persoonlijke mobiliteitskaart te maken en verplaatsingen te registreren als input voor het beleid.

Het is een applicatie en een website waarmee inwoners van Leuven en omliggende gemeenten registreren hoe ze zich verplaatsen. Het gaat om mobiliteitsstromen op de fiets, te voet, met de auto of met het openbaar vervoer naar het werk, school en vrije tijd.

Met deze gegevens worden levende mobiliteitskaarten gemaakt over onder meer werkelijke reistijden, transportkeuzes en tevredenheid. Zelfs emoties als stress, kalmte en druk kunnen meegegeven worden. Daaruit zullen aandachtspunten naar boven komen waarmee de stad, de buurgemeenten en de provincie Vlaams-Brabant aan de slag kunnen.

RouteCoach is ook leerrijk voor de gebruikers zelf. De app zet de verplaatsingspatronen van de deelnemers om in een mobiele ‘lifestyle’. Deelnemers geven aan wat ze belangrijk vinden (CO2, comfort, kosten,…).

Op basis van dit profiel geeft RouteCoach hen gepersonaliseerde informatie, alternatieve routes en tips op maat. Zoals bij een Google Search krijgen de deelnemers een aantal alternatieven voorgeschoteld dichtbij hun eigen gedrag en kunnen ze via de ranking de duurzaamheid hiervan inschatten.

RouteCoach is een demonstratie binnen het Europese Interregproject NISTO. De app werd ontwikkeld en gecoördineerd door Mobiel 21 vzw, de stad Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en de Universiteit Gent.

De onderzoeksgroep MOBI van VUB staat in voor de monitoring en evaluatie.