Vrije Universiteit Brussel wil meer vrouwen in de media

Aan de Vrije Universiteit Brussel volgen 82 onderzoeksters een korte professionele mediatraining om hun plek in de media te veroveren. Hiermee wil men de kloof tussen man en vrouw opheffen.

Trefwoorden: #emancipatie, #gender actieplan, #mediatraining, #Vrije Universiteit Brussel, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Met het Gender Actie Plan moet de emancipatie van de academische wereld flink vooruit gaan.

Op de VRT is 1 op de 3 vrouw en in de kranten is dat 1 op de 4. Met deze cijfers kwam het initiatief straffemadammen.com toen het vrouwelijke experts ging werven voor de publieke omroep.

Onderzoeksters aan de VUB deden hier volop aan mee. Uiteindelijk werden twee van hen geselecteerd als Straffe Madam: professor embryologie en genetica Karen Sermon en professor wiskunde Ann Dooms.

Bovendien werden de gegevens van alle kandidaten, waaronder verschillende VUB-ers, opgenomen in de www.expertendatabank.be van de VRT.

Tegelijkertijd werd een mediatraining opgezet om met de pers om te gaan. De taal in de academische wereld is totaal anders dan die van de journalistiek. In totaal hebben zich 82 onderzoeksters ingeschreven voor een korte, intensieve mediatraining.

De trainingen worden afgesloten met een videosessie waarin de wetenschapster haar persoonlijke interesse in haar vakgebied uitlegt. De bedoeling is dat ze hiermee een rolmodel is voor meisjes en jonge vrouwen die ook een wetenschappelijke carrière ambiëren.

De grote motor van emancipatie aan de Vrije Universiteit is het zogenaamde Gender Actie Plan. Om het effect daarvan te maximaliseren worden de ideeën daarachter in korte, krachtige video’s gegoten.

Vanaf vandaag worden de filmpjes elke veertien dagen gereleased. In de eerste video spreekt professor Machteld De Metsenaere, voortrekster van het Gender Actie Plan.

Zij herinnert zich de tijd toen er vooral jongens studeerden aan de universiteit. Dat is ondertussen veranderd: er zijn de vandaag de dag meer vrouwelijke studenten dan mannelijke.

In het academisch korps gaat die vervrouwelijking veel trager en is er nog steeds sprake van een hardnekkige achterstand. Hoe hoger op de academische echelons: hoe minder vrouwen.

Daarom ging in 2014 het Genderactieplan van start. Zowel faculteiten als centrale diensten werken de komende jaren tal van acties uit.


(Guy Leysen-

Video: Machteld De Metsenaere