Gasabsorptie warmtepomp is prima alternatief voor bestaande gebouwen

Gasabsorptie warmtepomp is optimaal alternatief voor bestaande gebouwen, maar industrie moet de technologie eerst geschikt maken voor eengezinswoningen, blijkt uit Europese Heat4U-project.

Trefwoorden: #Heat4U, #warmtepomp

Lees verder

research

( Foto: Robur )

ENGINEERINGNET.NL - In bestaande woningen en utiliteitsgebouwen is de toepassing van de absorptie warmtepomp, aangedreven door aardgas en met buitenlucht als hernieuwbare energiebron, een energetisch optimale oplossing.

Dat blijkt uit onderzoek van het Europese Heat4U-project." Wel ligt er voor de industrie een flinke uitdaging om de gasabsorptiewarmtepomp - die nu vooral in licht-commerciële en industriële gebouwen wordt gebruikt - ook voor eengezinswoningen geschikt te maken".

De door aardgas aangedreven absorptie warmtepomp (GAHP) kan een hoogwaardige oplossing vervullen in de overgang naar een volledige verduurzaming van de gebouwde omgeving. De technologie is volgens de onderzoekers namelijk 'volledig compatibel met de bestaande distributienetwerken'.

"Het onderzoek toont aan dat in potentie het marktaandeel voor deze technologie geen klein segment is. Deze oplossing verbetert de energie-efficiëntie van het grootste deel van de bestaande gebouwen in Europa", meldt projectcoördinator Luigi Tischer.

Na het aantonen van het enorme marktpotentieel, bouwde men binnen het onderzoek ook prototypes, samen met controlesystemen. Deze zijn getest en gevalideerd door twee nieuwe kenniscentra: Relab aan de Politecnico di Milano en een laboratorium van het Fraunhofer Instituut in Freibourg.

Vervolgens is de technologie getest via een serie echte installaties in eengezinswoningen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Polen. Uit de resultaten blijkt dat de GAHP warmtepomp de energie-efficiëntie met meer dan 35% verhoogt in vergelijking tot de beste hr-ketels.

Elke gasabsorptiewarmtepomp kan jaarlijks 1,2 TOE (ton olie-equivalent) besparen en een CO2-uitstoot van meer dan 3 ton vermijden. Als de technologie 1% van alle geïnstalleerde gasketels in Europese huishoudens zou vervangen, zou met de energiebesparing in één maand tijd de totale investering van het onderzoek, 10 miljoen euro, worden terugverdiend.


ACHTERGROND
Heat4U is een internationaal onderzoeksprogramma dat startte op 1 november 2011. Het valt onder het 7e kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling van de Europese Unie. Bij het onderzoek zijn marktpartijen uit de sectoren energie, industrie en onderzoek betrokken, zoals Robur - de coördinator van het project - Pininfarina, ENEA, Politecnico di Milano, D'Appolonia en CF Consulting uit Italië; Bosch Thermotechniek, E.ON en het Fraunhofer Instituut onderzoekscentrum uit Duitsland; GDF Suez en GrDF uit Frankrijk. Ook British Gas uit Groot-Brittannië, de Poolse Flowair en het Sloveense ZAG zijn daarbij betrokken.


(bron: EHPA / ODE.be)