Drijvende eilanden mogelijk oplossing voor vergroenen havens

Urban Green heeft drijvende vierkante modules ontworpen, die een beplant eiland vormen met schuine vooroevers om zo het leefgebied voor vogels en vissen in de haven uit te breiden.

Trefwoorden: #aanmoedigingsprijs van waterschappen, #Drijvend Groen, #Het Buizengat, #Hogeschool Rotterdam, #Rijkwaterstaat, #TU Delft, #Urban Green

Lees verder

Nieuws

( Foto: Urban Green )

ENGINEERINGNET.NL - Initiatiefnemer van het project is Urban Green, een jong Rotterdams bedrijf dat in samenwerking met een zestal studenten van de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam de prototypes voor ‘Drijvend Groen’ ontwikkelde.

Drijvende vierkante modules maken tezamen een eiland waarop beplanting met een hoog decoratieve waarde wordt geplaatst. Rondom deze modules drijven schuine vooroevers met waterplanten.

Hierdoor wordt het leefgebied voor vis verbeterd/uitgebreid. Ze vinden bescherming en voedsel in het wortelstelsel dat onder de vooroevers hangt.

Directeur Tieme Haddeman: 'Na de prototype fase zal in ‘Het Buizengat’ in Rotterdam een aantal proefeilanden op ware grootte worden gebouwd. Daar gaan we twee jaar de ontwikkeling van de visstand volgen.' Urban Green ontving onlangs de aanmoedigingsprijs van waterschappen.

Op 23 maart wordt het eerste prototype onthuld van het project ‘Drijvend Groen’. Een innovatief project van het jonge bedrijf Urban Green, Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam.

Piter Hiddema van Rijkwaterstaat zegt hierover: 'Als deze pilot slaagt, zullen er meer eilanden komen. Drijvend Groen is een belangrijk project om onze doelstelling te halen: een verbeterde waterkwaliteit in de Nieuwe Maas voor 2027.'

Ook de Gemeente Rotterdam beschouwt de pilot als een voorzet voor meer vergroening van de havens. Pex Langenberg, wethouder Haven, Duurzaamheid, Mobiliteit en Organisatie van de gemeente Rotterdam, zegt daarover: 'Samen met Rijkswaterstaat zorgt Rotterdam voor verbetering van de verblijfskwaliteit én de ecologische kwaliteit van de rivier.

Om drijvend groen verder te ontwikkelen testen we nu samen met Rijkswaterstaat een eerste prototype in Rotterdams water.