Nieuw onderzoekscentrum op het gebied van plastics geopend

TNO en de provincie Limburg lanceren het Brightlands Materials Center, een nieuw onderzoekscentrum op het gebied van plastics. Het is gevestigd op Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

Trefwoorden: #Brightland Campus, #Brightlands Materials Center, #Chemelot, #onderzoekscentrum, #TNO, #topwetenschappers

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Brightland Campus )

ENGINEERINGNET.NL - Het nieuwe onderzoekscentrum heeft toegang tot een internationaal netwerk van aangesloten universiteiten en bedrijven.

In gezamenlijke onderzoeksprogramma's gaan topwetenschappers en specialisten uit de industrie samenwerken aan duurzame technologische innovaties op het gebied van plastics.

Alle partners samen investeren 45 miljoen euro over een periode van vijf jaar.

Het nieuwe centrum is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het meest innovatieve kenniscentrum op het gebied van polymere materialen in Zuidoost-Nederland.

Er is een snel groeiende interesse van bedrijven en instellingen om zich aan te sluiten bij het nieuwe centrum.

Op dit moment hebben achttien bedrijven hun intentie uitgesproken om samen te werken met het Brightlands Materials Center.

Het Brightlands Materials Center is een publiek-private samenwerking die past in de scope van de Topsector Chemie.

In het nieuwe materialencentrum worden de strategische richting (Roadmap) van de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) en die van de Topsector Chemie op gebied van polymere materialen met elkaar verbonden.

Het delen van elkaars vaardigheden en netwerken zal de innovatiekracht op het gebied van materialen verder versterken.

Topwetenschappers en professionals uit de industrie zullen met studenten samenwerken in gezamenlijke onderzoeksprogramma’s op het gebied van duurzame verpakkingen, lichtgewicht mobiliteit, elektronica op basis van polymeren, 3D-printen en recycling.

Het programma op het gebied van 3D-printen start direct met zestien promovendi en drie wetenschappers om de specifieke eisen te onderzoeken waaraan materialen moeten voldoen om hoogwaardige toepassingen te kunnen maken voor biomedisch of industrieel gebruik.


(Guy Leyen)

Brightlands Materials Center is een samenwerking van:
Provincie Limburg, TNO, DSM, SABIC, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Maastricht, DPI Value Center, DPI, M2i, Kria Materials BV, Oerlemans Plastics BV, Wageningen UR Food en Biobased Research Center, Polyscope, het Debye Instituut van de Universiteit Utrecht, Chemelot InSciTe, Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), Yparex BV en Quality Circular Polymers (QCP).