FAVV bestudeerde consumptie van rauwmelkse zuivelproducten

Het Wetenschappelijk Comité van het FAVV heeft de microbiologische risico’s van rauwmelkse zuivelproducten bestudeerd en een advies uitgebracht op basis van wetenschappelijke gegevens.

Trefwoorden: #bacteriën, #boter, #FAVV, #kaas, #melk, #microbiologisch, #rauwmelkse zuivelproducten, #room, #voedselveiligheid, #zuivelproducten

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Aanleiding tot dit onderzoek was het feit dat in 2014 verschillende rauwmelkse zuivelproducten (kaas, boter, room en karnemelk) werden teruggeroepen in verband met bacteriële contaminatie.

In het advies worden de ziekteverwekkers beschreven die kunnen voorkomen in rauwe melk en in rauwmelkse zuivelproducten en deze die reeds voedseluitbraken hebben veroorzaakt.

Ook wordt de ernst van de mogelijke schadelijke gevolgen van deze pathogenen voor de volksgezondheid in rekening genomen. Het Comité schat in dat er risico’s bestaan op voedselinfectie na consumptie van rauwmelkse producten.

Deze zijn het hoogst bij onvoldoende verzuurde verse kazen en bij zachte kazen. De risico’s worden lager geëvalueerd in verzuurde verse kazen, halfharde kazen, boter en room aangezien groeimogelijkheden van de ziekteverwekkers daar beperkt zijn. Voor harde kazen worden geen specifieke risico’s geïdentificeerd.

Aandacht voor een goede uiergezondheid en het toepassen van goede en afdoende hygiënische praktijken bij de melkwinning en de zuivelproductie tot aan de verkoop zijn belangrijke punten om het risico bij de consumptie van rauwmelkse producten te beperken.

Het Comité is van mening dat een hittebehandeling van de rauwe melk een belangrijke veiligheidsmaatregel is die ervoor zorgt dat de eventueel aanwezige ziekteverwekkers worden geïnactiveerd.

Het Comité waarschuwt de consument om voorzichtig te zijn bij de consumptie van rauwmelkse producten, zeker door kwetsbare personen zoals kinderen, ouderen, zieken, personen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen.

Voor zwangere vrouwen bestaat het risico op listeriose wat kan leiden tot ernstige complicaties.

Consumptie van rauwmelkse producten in het buitenland kan bijkomende risico’s inhouden, bijvoorbeeld in regio’s waar haarden van brucellose of tuberculose voorkomen.


(bron: FAVV)