Eerste “spadesteek” Flanders’ Bike Valley & BikeVille Incubator

In aanwezigheid van verschillende prominenten en meer dan 150 aanwezigen uit de sportwereld, wordt in Beringen vandaag de officiële start voor de bouw van Flanders Bike Valley gegeven.

Trefwoorden: #Beringen, #Bike incubator, #Flanders Bike Valley, #Limburg, #onderzoekscentrum, #Provincie Limburg, #testcentrum

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Bike Valley )

ENGINEERINGNET.BE - Flanders Bike Valley is een nieuw onderzoeks- en testcentrum voor de Limburgse en Vlaamse ondernemingen, actief in de fietsindustrie.

Met dit nieuwe centrum mag Limburg een nieuw innovatieknooppunt aan het netwerk van bestaande incubatoren rond life sciences, clean technology, smart energy en creatieve economie toevoegen.

De eerste spadesteek van Flanders Bike Valley op de vooravond van ‘De Ronde van Vlaanderen’, is haast symbolisch. Het nieuwe onderzoeks- en testcentrum biedt immers gespecialiseerde faciliteiten voor het testen van allerlei innovatieve technische snufjes voor a priori de sportfiets.

Marc Hufkens, voorzitter van Flanders Bike Valley: “De huidige sportfiets is niet meer te vergelijken met de tweewieler van tien of twintig jaar geleden. De productie van een sportfiets is hoogtechnologisch geworden.”

Bert Celis, coördinator Flanders’ Bike Valley: “De know-how van Vlaamse bedrijven inzake aerodynamica - fietstechnologie en wielrennen behoort tot de wereldtop maar was tot dusver eerder versnipperd waarbij ieder kennis heeft over zijn eigen product en naar zijn eigen productrange kijkt.”

Het grote knelpunt was dat in Vlaanderen geen gespecialiseerd testcentrum bestaat om nieuwigheden uit te testen. Daarom is eind 2013 de vzw Flanders Bike Valley door 7 stichters, met name Ridley, BioRacer, Lazer, Flanders’ Drive, Voxdale, Bert Celis en Marc Hufkens, opgericht.

De provincie Limburg heeft het idee van het gespecialiseerd testcentrum onmiddellijk ondersteund.

Voor de financiering van deze belangrijke investering ontvangt de provincie Limburg bijna 400.000 euro Europese subsidies uit het programma EFRO-Vlaanderen 2007-2013.

Tevens heeft het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse overheid 450.000 euro vrijgemaakt.

Gedeputeerde van economie Marc Vandeput: “Ik geloof zeer sterk in Flanders Bike Valley als katalysator voor innovatie in de Limburgse en Vlaamse fietsondernemingen. Van hieruit kunnen nieuwe impulsen worden gegeven voor nieuwe bedrijfsinvesteringen en nieuwe jobs.”