Werk voor Vlaamse busbouwers dankzij bestelling 107 bussen voor De Lijn

Vlaamse regering zet licht op groen voor investering van 26,8 miljoen euro. Mogelijk wordt contract nog uitgebreid met 121 bussen. "Criteria waren kwaliteit en "cost of ownership".

Trefwoorden: #bus, #de lijn, #oc2, #van hool, #vdl

Lees verder

Nieuws

( Foto: De Lijn )

ENGINEERINGNET.BE - Vervoermaatschappij De Lijn bestelt 107 nieuwe bussen bij de Vlaamse busbouwers Van Hool en VDL. De nieuwe exemplaren moeten de oudste uit het park vervangen en al vanaf het najaar van 2016 in het straatbeeld verschijnen.

In het contract is voorzien dat De Lijn deze bestelling nog kan uitbreiden. Als de Vlaamse regering de tweede schijf van de bestelling goedkeurt, mag VDL 121 bijkomende streekbussen leveren.

Criteria voor de toewijzing van de bestellingen waren de kwaliteit, maar anderzijds ook de zogenaamde 'total cost of ownership'. Die laatste omvat niet alleen de aankoopprijs, maar ook de kosten voor verbruik en onderhoud.

Alle bussen hebben Euro VI-motoren, dat zijn de schoonste dieselmotoren op de markt. Omdat ze 22 procent (10 liter per 100 km) minder verbruiken dan de bussen die ze vervangen, kan De Lijn naar eigen zeggen 535.000 liter diesel uitsparen. Daarnaast stoten de nieuwe bussen ook 1.429 ton minder CO2 uit.

Na de instroom van deze bussen zal 90 procent van de eigen bussen van De Lijn toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Momenteel is dat 77 procent.

Voor het toegankelijk maken van de haltes is De Lijn wel afhankelijk van de wegbeheerder, dus ofwel de gemeente ofwel het Vlaams gewest. Met de wegbeheerders wil de vervoersmaatschappij een actieplan voor toegankelijke haltes opmaken.


ACHTERGROND
De voorbije drie jaar bestelde De Lijn 88 nieuwe trams en 401 nieuwe bussen: 138 hybride bussen, 5 waterstofbussen en 255 dieselbussen. In het najaar volgen nog 3 elektrische bussen voor Brugge. Alles samen gaat het om een investering van 320 miljoen euro in nieuwe voertuigen.

Daarnaast loopt de procedure voor de aankoop van 146 trams, goed voor 25 procent extra tramcapaciteit. De nieuwe trams moeten de Kusttrams en kleine trams vervangen. Voor deze aanbesteding is 320,2 miljoen euro voorzien in het investeringsprogramma van De Lijn. Als de procedure vlot verloopt, verschijnen de eerste nieuwe trams in 2018 in het straatbeeld.