Onderzoek naar plasticdeeltjes in de binnenwateren

Technologiestichting STW investeert in een nieuw onderzoeksproject dat in kaart brengt hoezeer de Nederlandse binnenwateren zijn vervuild met extreem kleine plasticdeeltjes.

Trefwoorden: #binnenwateren, #onderzoek, #plastic afval, #plastic soep, #plastic vervuiling, #vervuiling, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - In dit project gaan wetenschappers van Wageningen UR en de Universiteit Utrecht nieuwe methoden ontwikkelen om kennis over de plasticvervuiling op te bouwen.

STW investeert 650.000 euro in het onderzoek. Een breed consortium van onderzoekspartners draagt 220.000 euro bij.

Met de toekenning van de financiering geeft STW groen licht aan het onderzoeksproject, genaamd Technologies for the Risk Assessment of MicroPlastics (TRAMP).

Het project moet de komende vier jaar antwoord geven op de vraag hoe je extreem kleine plastic nanodeeltjes kunt meten, in hoeverre Nederlandse zoetwatergebieden ermee vervuild zijn en hoe je de schadelijkheid daarvan kunt vaststellen.

Ook willen de onderzoekers rekenmodellen ontwikkelen om te voorspellen hoe de mate van plasticvervuiling meebeweegt met de productie van plastics.

Al zo’n twee decennia zien wetenschappers allerlei watergebieden, met name oceanen, vervuild raken met plastic. De gevolgen voor het zeeleven zijn soms duidelijk zichtbaar.

Een mogelijk gevaar is dat nanoplastics zich ophopen in planten of dieren, en uiteindelijk in onze voedselketen terechtkomen.

Bovendien kunnen nanoplastics waarschijnlijk gemakkelijk schadelijke stoffen aan zich binden, en weer loslaten zodra ze in ons lichaam terechtkomen.


(bron: Wageningen UR)