AIM Recycling Europe vestigt zich in achterhaven Oostende

Op het industriegebied Plassendale 1 in de achterhaven van Oostende zijn de werken gestart voor een grondstofrecyclagebedrijf, ‘AIM Recycling Europe’.

Trefwoorden: #AIM Recycling Europe, #American Iron & Metal, #haven, #joint venture, #non-ferro metalen, #Port of Ostend, #recyclage, #Waste Management

Lees verder

Nieuws

( Foto: @AIM Recycling Europe )

ENGINEERINGNET.BE - Het bedrijf specialiseert zich in de terugwinning en recyclage van gemengde non-ferro metalen. Koper, lood, aluminium, zink, brons en messing zijn voorbeelden van non-ferro metalen.

AIM Recycling Europe is een joint venture tussen Waste Management uit Gistel en het Canadese American Iron & Metal. Het is hun eerste recyclagevestiging in Europa.

Het recycleren van metaalafval is een mooi voorbeeld van circulaire economie. De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en de vernietiging van materialen te minimaliseren.

Momenteel worden gemengde non-ferro materialen meestal aan Azië verkocht en daarheen verscheept. Dankzij deze nieuwe recyclage-installatie zullen de afgewerkte non-ferro producten hoofdzakelijk terug binnen Europa worden verwerkt.

Het overgebleven ijzer zal verscheept worden naar de Europese staalfabrikanten.

De startoppervlakte van het terrein is 32.000 m² en er is een optie bij Haven Oostende voor nog 30.000 m² extra. De totale huidige investeringen zullen samen ongeveer 12.000.000 euro bedragen.

Voor de grondwerken en het bouwen van de kantoren en de loods wordt gewerkt met West-Vlaamse bedrijven.

De maandelijkse aanvoer en afvoer van materialen zal gebeuren via binnenschepen en zeeschepen.

Op korte termijn zullen er een 15-tal directe jobs gecreëerd worden. Bedoeling is dat het aantal jobs in de toekomst nog zal toenemen.