Krachtenbundeling op gebied van orgaan- en ziektemodellen op chips

Kennisinstellingen en industrie slaan via stichting hDMT de handen ineen voor versnelling geneesmiddelen-onderzoek en ontwikkeling van op maat behandelingen van ziekten.

Trefwoorden: #Erasmus MC, #Galapagos, #Genmab, #Hubrecht Instituut, #Institute for human Organ and Disease Model Technologies, #Leids Universitair MC, #orgaan-op-chip-technologie, #stichting hDMT, #TU/e, #TU Delft, #Universiteit Leiden, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Verschillende Nederlandse universiteiten en de industrie bundelen hun krachten in de nieuw opgerichte stichting hDMT (Institute for human Organ and Disease Model Technologies).

De partners werken intensief met elkaar samen op het gebied van orgaan-op-chip-technologie. De chips kunnen de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en behandelingen van ziekten enorm versnellen.

Door kennis en faciliteiten vanuit uiteenlopende disciplines en organisaties met elkaar te delen, wordt Nederland wereldwijd een belangrijke speler in de ontwikkeling van orgaan- en ziektemodellen op chips als testsysteem voor verschillende toepassingen.

Orgaan- en ziektemodellen op chips zijn microapparaatjes die levende menselijke cellen van specifieke organen bevatten. Ze bootsen de functies, dynamiek en opbouw van menselijke organen na.

hDMT is opgericht door negen partners met elk een eigen expertise: Universiteit Twente, TU Delft, TU Eindhoven, Hubrecht Instituut, Universiteit Leiden, Leids Universitair Medisch Centrum, Erasmus Medisch Centrum, Galapagos en Genmab.

De stichting concentreert zich in eerste instantie op drie onderzoekslijnen: hart- , kanker- en bloedvaten op chips.

Op termijn hoopt hDMT meer partners te verwelkomen.