Imog start bouw CNG-tankinstallatie

Op de Imog-site in Harelbeke zijn de werken gestart voor de bouw van een CNG-tankinstallatie. Die moet tegen begin oktober operationeel zijn.

Trefwoorden: #afval, #afvalintercommunale, #CNG-tankinstallatie, #Ecofillco, #gas, #Imog, #Infrax, #intercommunale, #Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden, #samengeperst aardgas

Lees verder

nieuws

( Foto: Imog )

ENGINEERINGNET.BE - Naast medewerkers van de afvalintercommunale en haar aangesloten stads- en gemeentebesturen kunnen vanaf dan ook particulieren er hun tank komen vullen met samengeperst aardgas.

"De bouw van deze installatie past in ons concept voor het verminderen van de uitstoot bij de huis-aan-huis inzameling van afval," zegt directeur externe zaken Koen Delie.

"Onze eigen vloot van 35 vrachtwagens en een tiental personenwagens en kleine bestelwagens kan op termijn worden omgevormd tot een CNG-vloot. Ook de uitbestede huis-aan-huis inzameling van restafval, PMD, papier en karton kan zo worden georganiseerd dat de ecologische voetafdruk ervan verkleint."

Imog heeft op haar site te Harelbeke een aardgasaansluiting op middendruk (4 bar). "Om tot de nodige 200 bar te komen moet dit vijftig keer gecomprimeerd worden. Dit is heel wat minder dan voor gas uit het standaard distributienet. Dat moet 6.700 keer gecomprimeerd moet worden.

Bovendien heeft Imog een hoogvermogende elektrische aansluiting voor de compressie van het aardgas tot CNG. Daarnaast heeft de site ook een oplaadpaal –op hernieuwbare energie– voor elektrische wagens. Een CNG-installatie past dus in het plaatje van de uitstootvermindering.

Wellicht is het aantal tankplaatsen vooralsnog een drempel voor de invoering van nog meer voertuigen op CNG. Daarom wil willen we onze installatie, langs een drukke invalsweg van Kortrijk naar Harelbeke, beschikbaar stellen voor particulieren en voertuigen van stedelijke en gemeentelijke diensten."


ACHTERGROND
Imog werkt hier samen met diverse partners. Ecofillco (Anzegem) staat in voor de CNG-installatie, leidingen, bankautomaat, keuringen en vergunningen. Infrax zorgde voor een nieuwe gasaansluiting en cabine, samen met en waarde van 30.000 euro (excl. BTW), de KVBG (Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden) verstrekte een toelage van 25.000 euro. Imog zelf investeerde 340.000 euro.