Ocean Cleanup plant eerste test voor opruimen plastic uit zee

Het gaat om de grootste drijvende installatie ter wereld, gelegen bij het Japanse eiland Tsushima, die plastic opvangt wat door de zeestroming in V-vormige armen drijft.

Trefwoorden: #Boyan Slat, #Ocean Cleanup, #plastic afval, #Tsushima, #TU Delft, #zeestroming

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ocean Cleanup )

ENGINEERINGNET.NL - Dit Japanse eiland ligt in de zeestraat tussen Japan en Zuid-Korea. De installatie krijgt vangarmen met een lengte van 2 kilometer die op het zeewater drijven.

Aan deze armen hangen 2 meter lange gordijnen in het water. Plankton en ander zeeleven kan hierdoor heen drijven, terwijl het plastic erin blijft vastzitten. Een lopende band schept vervolgens het plastic uit het water.

Boyan Slat (20 jaar), de Nederlandse oprichter en directeur van Ocean Cleanup, onderbrak een aantal jaren geleden zijn studie aan de TU Delft om deze installatie te ontwikkelen. Er zijn wereldwijd 5 zeestromingen waarin naar schatting honderd duizenden tonnen plastic in drijven.

Probleem daarvan is dat het plastic uiteenvalt in kleinere deeltjes, schadelijke chemicaliën absorbeert en wordt opgegeten door vogels en vissen. Zo komt dit plastic en de giftige stoffen die het bevat, in de voedselketen terecht.

De installatie die Slat gaat testen in de Japanse wateren is op kleinere schaal, met 40 meter lange vangarmen, al getest bij de Azoren en in Nederlandse wateren. Het uiteindelijke doel is een installatie te bouwen met 100 kilometer lange vangarmen.

Plan is om deze installatie binnen vijf jaar in de Grote Oceaan tussen Californië en Hawaï te bouwen. Daarmee zou circa de helft van het plastic in dat deel van de oceaan kunnen worden opgevist.

De installatie in de Japanse zee wordt in het tweede kwartaal van 2016 gebouwd. Het project is gefinancierd dankzij een crowdfundingscampagne waarmee 2,2 miljoen dollar is opgehaald. Slat wil het opgevangen plastic recyclen en met de opbrengsten daarvan zijn toekomstige installaties deels te bekostigen.

Doel van de nieuwe installatie is om te zien of de vangarmen heel blijven, hoe snel deze degraderen, of het plastic er onderdoor of overheen gaat en de grootte van het opgevangen plastic. In theorie kunnen plasticdeeltjes tot een grootte van enkele millimeters worden opgevangen.

De installatie wordt het grootste drijvende object ooit. De huidige recordhouder is een drijvend vliegveld, de Tokyo Mega-Float.