Samenwerking tussen Nederlandse en Chinese ruimtevaartindustrie

Onderhandelingen voor een 'Memorandum of Understanding' zijn gaande tussen de nationale Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA en het NSO (Netherlands Space Office).

Trefwoorden: #ATG Europe, #China, #CNSA, #Hyperion Technologies, #INSET China, #ISIS, #Nederland, #Nedinsco, #NLR, #NSO, #OECD, #ruimtevaart, #ruimtevaartindustrie, #Science&Technology, #SRON, #TNO, #TU Delft, #VDL ETG

Lees verder

Nieuws

( Foto: CNSA )

ENGINEERINGNET.NL - China wordt een belangrijke speler op ruimtevaartgebied, hetgeen hand-in-hand gaat met de ontwikkeling van haar economie.

Het Chinese ruimtevaartprogramma wordt sterk gestuurd door de Chinese overheid, die hun kennispositie op dit gebied probeert te versterken.

De investeringen in het ruimtevaartprogramma zijn gekoppeld aan de groei van het BBP van China, welke de laatste jaren telkens boven de 7% heeft gelegen. De geschatte totale uitgaven op ruimtevaartgebied in 2013 bedroegen ongeveer 11 miljard Amerikaanse dollar in 2013. Hiermee staat China op een tweede plaats achter de VS volgens een onderzoek van de OECD.

Ondertussen probeert China actief internationale samenwerking te zoeken om het gebrek aan ervaring met geavanceerde ruimtevaartprojecten te dichten. Onderhandelingen voor een 'Memorandum of Understanding' zijn nu gaande tussen de nationale Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA en het NSO (Netherlands Space Office). Het streven is om deze dit jaar nog te ondertekenen.

De intentie hiervan is het vaststellen van een lange termijn relatie tussen Nederland en China op het gebied van het ontwerp en het vastleggen van de ontwikkeling van nieuwe ruimtevaartsystemen.

Het cluster van bedrijven dat de samenwerkingsovereenkomst INSET China ondertekende bestaat uit SRON, NLR, ISIS B.V., VDL ETG, Nedinsco, ATG Europe, Hyperion Technologies, Science [&] Technology en TNO. Kennisinstelling TU Delft is als samenwerkingspartner betrokken bij dit cluster.

Door de gezamenlijke focus op China streeft men ernaar een Sino-Holland joint lab consortium op te zetten waarbij de expertise van de verschillende bedrijven wordt gecombineerd.

Hiermee wordt het mogelijk om gericht en efficiënt de verschillende mogelijkheden in China te verkennen en te exploreren.