Atlas Copco Airpower eerste compressorbouwer met ISO 22000

Atlas Copco Airpower in Wilrijk is er als eerste compressorfabrikant in geslaagd het ISO 22000 certificaat voor voedselveiligheid te verwerven voor zijn olievrije compressoren.

Trefwoorden: #Airpower, #Atlas Copco, #ISO 22000, #luchtcompressor, #olievrij

Lees verder

Nieuws

( Foto: Atlas Copco, Chris Lybaert )

ENGINEERINGNET.BE - ISO 22000 definieert de FSMS-vereisten - Food Safety Management System - voor organisaties die bij de voedingsketen betrokken zijn. Het certificaat reflecteert het vermogen van organisaties om de veiligheidsstandaarden zodanig toe te passen dat het geproduceerde voedsel gegarandeerd veilig zal zijn tijdens menselijke consumptie.

De Airpower-afdeling van Atlas Copco in Wilrijk nabij Antwerpen mag zich alvast een pluim op de hoed steken. Het wist als eerste compressorfabrikant dit certificaat binnen te halen.

Perslucht wordt tijdens veel productieprocessen of in de voeding zelf gebruikt. In Wilrijk bouwt het Zweedse concern in hoofdzaak olievrije luchtcompressoren en blowers.

Chris Lybaert, President van de Oil-free Air Division: "We hebben voor het ontwerp en de productie van onze compressors dezelfde HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) en procedures toegepast als topbedrijven in de voedingsindustrie. Het certificaat (Lloyd’s Register, redactie) bewijst dat onze olievrije compressoren voldoen aan de hoogste standaarden van voedselveiligheid".


ACHTERGROND
Het verwerven van dit ISO-certificaat is niet onbelangrijk. Gezien de steeds strengere regelgeving over voedselveiligheid, stellen de voedingsproducenten zelf almaar strengere eisen aan al hun leveranciers, ook die van de (al dan niet direct bij het productieproces betrokken) machines. Airpower Wilrijk kan in dat opzicht alvast garanderen dat een gedocumenteerd FSMS operationeel is voor zijn olievrije compressoren, wat voor de gebruikers het eigen traject naar het verwerven van ISO 22000 vergemakkelijkt.

Bovendien zet het een nieuwe standaard: andere compressorfabrikanten zullen zich - uit commerciële concurrentieoverwegingen, vooral naar de grote afnemers toe - verplicht voelen het voorbeeld van Airpower te volgen...