ERC starting grant van 1,5 miljoen euro voor VUB-prof Stijn Buitink

VUB-prof Stijn Buitink, voorzitter van de Astronomy and Astrophysics-onderzoeksgroep, ontvangt deze grant voor zijn onderzoek naar kosmische straling in de aardse atmosfeer.

Trefwoorden: #Astronomy and Astrophysics, #deeltjesdetector, #European Research Council, #kosmische straling, #onderzoeksgroep, #Starting Grant, #Stijn Buitink, #telescoop, #VUB, #wetenschappers

Lees verder

research

( Foto: VUB -Stijn Buitink )

ENGINEERINGNET.BE - Met het geld van de starting grant van de European Research Council zullen prof Stijn Buitink (35) en zijn team onderzoek doen naar de korte flitsen aan radiostraling die ontstaan wanneer kosmische straling botst op moleculen in de aardse atmosfeer.

Ze zullen het onderzoek doen met behulp van de LOFAR-telescoop, een revolutionaire radiotelescoop, die is samengesteld uit duizenden over Europa verspreidde antennes.

Omdat de LOFAR-telescoop niet bestaat uit één schotel, maar wel uit een netwerk van vele verschillende antennes, houdt zij constant heel het gesternte in de gaten.

Hierdoor is zij op de hoogte van alle kosmische bombardementen, en niet enkel van toevallige, in het oog springende gelukstreffers. De complexe radiogolfpatronen die gemeten worden, ontsluiten daarbij informatie over de massa, de energiewaardes en de richting van de ons bestokende kosmische deeltjes.

Eén van de vragen die de jonge prof hiermee hoopt te beantwoorden, is die naar de bron van de aldus gemeten kosmische straling.

Zijn de kosmische deeltjes, die bestaan uit protonen en zwaardere nuclei, voornamelijk afkomstig uit onze eigen Melkweg, of ligt hun oorsprong meestal verder van ons vandaan, in bijvoorbeeld actieve zwarte gaten die de materie in hun omgeving opslokken? En wat is de hoogste energie die kosmische deeltjes kunnen bereiken?

Daarnaast zal Buitink een nieuwe observatietechniek uitwerken. Deze probeert de radiogolven te meten die vrijkomen wanneer extreem hoogenergetische deeltjes op de maan botsen.

Zo zou heel de maan in feite één gigantische kosmische deeltjesdetector worden.