NAM plaatst geofoons voor verbeterde metingen Twentse bodem

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zal vanaf 17 augustus starten met het installleren van geofoons op 7 locaties in Twente. Deze moeten leiden tot een verbeterde meting van de bodem.

Trefwoorden: #aardbevingen, #bodem, #gasboringen, #geofoon, #NAM, #Nederlandse Aardolie Maatschappij, #seismometerstations, #Twente, #waterinjectie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Geofoons zijn microfoons die ondergronds continu mogelijke bevingen meten in de aardbodem. Met het plaatsen van deze gevoelige meetapparatuur geeft de NAM invulling aan de afspraak om metingen in de Twentse bodem te verbeteren.

De geofoons worden geplaatst in de omgeving van de drie lege gasvelden in Twente, waarin de NAM sinds 2011 zout water injecteerde afkomstig van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek.

Daarnaast worden zogeheten accelerometers geplaatst die doorlopend bovengronds eventuele grondversnellingen meten.

Op de zeven locaties wordt een put van 200 meter diep geboord waarin om de 50 meter een geofoon zit. De locaties zijn in overleg met het KNMI geselecteerd, waarbij speciaal is gekeken naar het voorkomen van ruis door verkeer in de ondergrondse geluidsontvangst door deze hypergevoelige apparatuur.

De zeven nieuwe stations zijn een aanvulling op twee bestaande seismometerstations van het KNMI. Die staan in Winterswijk en Venebrugge (Hardenberg) en kunnen, ondanks de afstand tot de streek, in heel Twente bevingen meten vanaf een magnitude 1,5 op de Schaal van Richter.

Sinds de installatie van deze eerste twee seismometerstations hebben de twee stations nog nooit een beving gedetecteerd in Twente. Bevingen met een magnitude kleiner dan 2,0 worden volgens het KNMI doorgaans niet door mensen gevoeld.

Het KNMI zal de meetresultaten publiceren op haar website, zodat iedereen continu kan vaststellen of en waar er bevingen zijn geweest in de Twentse bodem.


(bron en foto: NAM)