Bourgeois laat Benoitmonument restaureren

Geert Bourgeois, als Vlaams minister-president ook bevoegd voor onroerend erfgoed, verleent de stad Antwerpen een premie van 244.000 euro voor de restauratie van het Benoitmonument.

Trefwoorden: #Benoitmonument, #Geert Bourgeois, #onroerend erfgoed, #renovatie, #restauratie, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: stad Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Peter Benoit (1834-1901) was een van de meest toonaangevende Vlaamse muzikanten van zijn tijd. Het natuurstenen gedenkteken, ingehuldigd in 1934 en als monument beschermd in 1997, werd ontworpen door Henry Van de Velde. Het is zijn enige architecturaal werk op Antwerps grondgebied.

Het monument heeft door de gelede opbouw afgewisseld met waterpartijen een streng karakter, typisch voor een interbellumsculptuur in een sobere art deco.

Zowel de natuursteen als het watersysteem worden gerestaureerd, zodat het gedenkteken met fontein zijn waardigheid terugkrijgt.


ACHTERGROND
Het gedenkteken bestaat uit een muur, met daarop in grote letters de naam, het geboorte- en sterftejaar van de componist. In het midden vloeit uit een lier, gebeeldhouwd door Oscar Jespers, water in een kom.

Op de lange wand vooraan staan de titels van Benoit's belangrijkste werken vermeld: Lucifer, De Schelde, De Oorlog, De Rubenscantate, De Wereld In, de Rijn. Het gedenkteken stond oorspronkelijk op de Frankrijklei, tegenover de Vlaamse Opera. Wegens het toenemend verkeer op de leien verhuisde het in 1951 naar het Harmoniepark.