Nieuwe OCI terminal in haven van Stein officieel geopend

Limburgs gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur heeft de nieuwe terminal van OCI Nitrogen in de haven van Stein geopend.

Trefwoorden: #aanlegsteiger, #amoniak, #Chemelot, #haven van Stein, #OCI Nitrogen, #pijleidingen, #terminal

Lees verder

Techniek

( Foto: OCI Nitrogen )

ENGINEERINGNET.NL - De nieuwe terminal is via ondergrondse pijpleidingen van 3,5 kilometer verbonden met het Chemelot-terrein.

Jaarlijks zullen zo’n 100 binnenvaartschepen zorg dragen voor de verlading van 100.000 ton vloeibare kunstmest in Noord-West Europa. Tot op heden gebeurde dit per truck naar de haven van Cuijk.

Met de investering in de nieuwe terminal en vervoer per binnenvaart is de keuze gemaakt voor duurzamer en efficiënter vervoer. De Nederlandse overheid juicht deze vorm van transport toe vanwege de betrouwbaarheid en de veiligheid.

Gedeputeerde Twan Beurskens: ”Deze terminal is niet alleen vanuit duurzaamheids- en veiligheidsoogpunt belangrijk maar laat ook zien dat Limburg volop investeert in de logistiek.”

De ondergrondse pijpleidingen en de verlading is voorzien van alle moderne technieken en veiligheidssystemen. Zo zijn de pijpleidingen voorzien van diverse detectiesystemen om eventuele lekkages tijdig te signaleren.

De haven zelf is voorzien van een aanvaarbeveiliging met hefconstructie. Deze hefconstructie van 66 meter lang is uniek in Nederland.