Land Life Company wint Postcode Lottery Green Challenge

Dit bedrijf heeft een biologisch afbreekbare 'Cocoon-incubator' ontwikkeld, die stekjes helpt te overleven met water en beschutting, om zo natuurherstel te bewerkstelligen.

Trefwoorden: #biologisch afbreekbaar, #Cocoon-incubator, #incubator, #Jurriaan Ruys, #Land Life Company, #Postcode Lottery Green Challenge

Lees verder

Techniek

( Foto: Nationale Postcode Loterij )

ENGINEERINGNET.NL - De Postcode Lottery Green Challenge is de grootste internationale wedstrijd op het gebied van duurzame innovatie, die voor de negende keer werd georganiseerd door de Nationale Postcode Loterij. Jurriaan Ruys, medeoprichter van de Nederlandse start up Land Life Company, ontvangt 500.000 euro om het bedrijf verder te ontwikkelen.

De 'Cocoon-incubator' kan natuurherstel realiseren door de groei van bomen te vergemakkelijken. De incubator helpt stekjes te overleven met water en beschutting en breekt daarna af tot substraat en voeding voor de bomen. Bewatering en onderhoud zijn niet nodig.

De bebossing van droge gebieden – 45% van het totale landoppervlak - is belangrijk om verdere klimaatverandering te voorkomen. Vaak is de grond van die gebieden van slechte kwaliteit als gevolg van ontbossing en slecht beheer, waardoor nieuwe bomen vaak niet overleven.

Met het prijzengeld gaat Ruys grootschalige demonstratieprojecten realiseren in Mexico, Spanje en Californië. Met deze demonstratieprojecten wil hij laten zien hoe op effectieve wijze natuurherstel is te realiseren.

De runner-up prijs van 200.000 euro is voor Ryan Pandya uit de Verenigde Staten. Zijn bedrijf Muufri maakt melk zonder koeien. Het bedrijf heeft de proteïnen, vetten, vitaminen en mineralen in melk geïdentificeerd en ontwikkelt een mengproces dat als vervanging zou kunnen dienen voor intensieve veehouderij.

Uit een voorlopige levensloop-analyse blijkt dat dit 35 tot 65% minder broeikasgas uitstoot dan een melkveehouderij. Bovendien vereist het veel minder energie, water en land.

Dit jaar stuurden 271 groene ondernemers uit 56 verschillende landen een groen ondernemersplan in.