Nieuwe Vlaamse start-up voor diepe reiniging ventilatiekanalen

Venticleaning, een spin-off van Laverge Cleaning, lanceert een facilitaire oplossing voor reiniging van ventilatiekanalen in Vlaamse woningen en gebouwen.

Trefwoorden: #bacteriën, #filter, #onderhoud, #reiniging, #sick building syndrome, #stof, #Venticlean, #ventilatiekanalen, #ventilatiesysteem

Lees verder

Techniek

( Foto: Venticlean )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds 2006 verplicht de Belgische wetgeving om in elk nieuw bouw- en renovatieproject ventilatiesystemen te integreren.

In principe zou elk ventilatiesysteem dan om de 5 jaar gereinigd moeten worden. De realiteit leert dat ventilatiereiniging in België zeer oppervlakkig gebeurd.

Het is dan ook geen evidente behandeling. Ventilatiekanalen vloeien immers over in elkaar in een labyrint van buizen die zich over diverse verdiepingen of soms over honderden meters vertakt.

Ventibel, de Belgische vakorganisatie voor ventilatie, ijvert alvast voor een kwaliteitskader tegen 1 januari 2016 dat dan later in wetgeving zou moeten worden omgezet.

Zonder reiniging zijn de kanalen na 5 jaar echter een verzamelplaats van sporen en bacteriën. Die leiden in combinatie met condensatie tot schimmel- en bacteriegroei waardoor er eveneens geurhinder kan ontstaan.

De ideale cocktail dus voor een geïrriteerde neus, keel, en ogen, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies, kortom voor het ‘sick building syndrome’.

Na een modaal onderhoud “denkt” men vaak dat de ventilatiebuizen gereinigd werden maar in de praktijk vervangt een onderhoudsteam enkel de filter en zuivert het de warmtebatterij.

Vanuit die problematiek startte Diego Vanassche na een grondige marktstudie met Venticleaning. Hij liet zijn onderhoudsteam gespecialiseerde opleidingen volgen bij Renson en bij docent en ventilatie-expert Andy Camps van de Hogeschool PXL uit Hasselt.

Het bedrijf voert eerst een camera-inspectie uit om de vervuilingsgraad en de algemene toestand te onderzoeken. Eventueel wordt microbiologisch onderzoek uitgevoerd, om een zo goed mogelijk advies te kunnen geven.

De ventilatiekanalen worden dan in onderdruk geplaatst. Afhankelijk van de vervuilingsgraad kiest men voor perslucht of voor een roterend borstelsysteem waarbij de kanalen vacuüm getrokken worden en het vuil weg geborsteld wordt.

Desinfecteren van de luchtkanalen kan in optie gebeuren via een spray die zich automatisch verspreidt. Naast de kanalen wordt ook het onderhoud uitgevoerd van de verschillende delen van een ventilatiesysteem, zoals filters, kleppen, roosters, koude- en warmtebatterijen, registers, ventilatoren.

Na een hygiënische audit kan desgewenst ook een herconditionering doorgevoerd worden van de luchtbehandelingsinstallatie.