Wereldprimeur: eerste grootschalige intelligente drinkwaterleidingnet

Vitens gaat als eerste drinkwaterbedrijf ter wereld een grootschalig intelligent drinkwaterleidingnet aanleggen dat een lengte heeft van 9.000 kilometer, gelegen in Friesland.

Trefwoorden: #drinkwater, #drinkwaterleidingnet, #leidingbreuk, #leidingen, #provincie Friesland, #sensoren, #Vitens

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Het leidingnet van de provincie Friesland wordt voorzien van 200 sensoren die realtime de vraag naar en kwaliteit van drinkwater gaan meten.

Bij een leidingbreuk of andere problemen in het leidingnet, is Vitens nu nog afhankelijk van een klant die het drinkwaterbedrijf belt. Door het leidingnet realtime in kaart te hebben, wil Vitens problemen gaan oplossen nog voordat de klant er last van heeft. Er komt hiermee een einde aan de traditionele manier van bedrijfsvoering.

Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens, stelt: “We zetten de beste en meest innovatieve technologie in om tot het drinkwaternet van de toekomst te komen. Hiermee kunnen we zoveel mogelijk proactief problemen gaan oplossen nog voordat iemand problemen in de drinkwatervoorziening ervaart. Uiteindelijk willen we een drinkwaterbedrijf zijn dat haar klanten beter helpt en informeert.”

Sensoren kunnen live registreren wat er in het leidingnet gebeurt en deze data doorsturen naar de centrale waterverdeling van Vitens. De sensoren functioneren daarmee als een soort oren en ogen in het net: een haarscheur in een leiding kan daardoor ‘gehoord’ worden door een sensor, nog voor een leidingbreuk ontstaat.

Vitens kan dan een monteur op pad sturen nog voordat een klant een probleem met de drinkwaterlevering ondervindt. Vitens ziet nog meer mogelijkheden voor de sensoren op lange termijn zoals het verminderen van energieverbruik door meer inzicht in waterdruk en het live meten van waterkwaliteit.

Vitens begint in 2016 met het aanleggen van het intelligente drinkwaterleidingnet in Friesland. Daarmee heeft de provincie een wereldprimeur, nog nergens anders ter wereld is op deze schaal realtime inzichtelijk wat er in het leidingnet gebeurt. Met het project is een bedrag van 3 miljoen euro gemoeid.

Het project wordt gestimuleerd met een subsidie van de Europese Commissie en de Provincie Fryslan. Vitens presenteert dit project, Friesland Live! geheten, op de internationale watervakbeurs Aquatech, van 3 t/m 6 november in Amsterdam.