‘CleanSea’ presenteert nieuwe technieken om plastic zeeafval te bestrijden

Onderzoekers uit elf EU-lidstaten onderzochten gedurende 3 jaar het probleem van afval in zee, dat voornamelijk uit plastic bestaat.

Trefwoorden: #Cleansea, #Heather Leslie, #onderzoek, #plastic afval, #plastic soep, #VU Amsterdam

Lees verder

research

( Foto: Cleansea - Heather Leslie )

ENGINEERINGNET.NL - Onder leiding van Heather Leslie van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de VU Amsterdam ontwikkelde het onderzoeksteam ‘CleanSea’ nieuwe technieken om de effecten op het zeemilieu te bestuderen.

Ook werden beleidsmaatregelen geanalyseerd waarmee Europa de plastic soep kan bestrijden.

Op 3 december presenteert het onderzoeksteam in EYE Amsterdam de belangrijkste onderzoeksresultaten en de korte documentaire ‘CleanSea’. Directeur Hans Bruyninckx van het Europees Milieuagentschap geeft een lezing.

Afval in zee wordt onder andere veroorzaakt door bezoekers van het strand die hun restafval achterlaten, vissers die hun uitrusting verliezen in zee en afvalwaterverwerkers die de minuscule plastic deeltjes uit cosmeticaproducten niet kunnen verwerken.

Het project laat zien dat het probleem niet vanzelf verdwijnt. Het meeste afval is namelijk nauwelijks afbreekbaar. Het is moeilijk om in zee organismen te vinden die nog niet met afval ‘besmet’ zijn.

De afvalstoffen worden in de hele voedselketen aangetroffen, ook in soorten die door de mens worden geconsumeerd. De economische schade door afval in zee kan in de miljarden euro’s lopen, bijvoorbeeld als gevolg van hoge schoonmaakkosten, verminderde baten van recreatie en doordat consumenten geen vervuilde vis meer willen eten.

Leslie: “Er zal pas effect optreden door de combinatie van technische aanpassingen, sociale en politieke innovatie.”

Het CleanSea project kan bijdragen aan het behalen van de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie en het beleidspakket voor de circulaire economie dat de Europese Commissie voor eind december zal presenteren.