Spoorsector richting volledige CO2-neutraliteit

De elektriciteit voor de treinen is sinds dit jaar voor 50% groen en vanaf 2018 voor 100%. Een treinreiziger stoot hierdoor 90% minder CO2 uit per kilometer dan een reis met de auto.

Trefwoorden: #Arriva, #CO2-uitstoot, #DB Schenker, #KNV, #Nationale Spoorwegen, #NS, #ProRail, #Syntus, #Train to Paris, #Transdev, #trein, #treinverkeer

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nederlandse Spoorwegen )

ENGINEERINGNET.NL - De complete spoorsector overhandigde in de ‘Train to Paris’ hun input voor de klimaatonderhandelingen in Parijs aan Staassecretaris Dijksma van Infrastructuur & Milieu.

Met de gepresenteerde visie gaan alle spoorbedrijven en organisaties (ProRail, NS, Arriva, Transdev, DB Schenker, KNV en Syntus) wil men de sector volledig CO2-neutraal maken tegen 2050.

Hiermee wordt bijna 1 Mton CO2 per jaar bespaard. Daarnaast wordt de energie-efficiëntie ten opzichte van 2013 met 35% verbeterd. Dit moet in 2050 40% zijn. Dit gebeurt onder meer door nieuwe zuinigere treinen en energiezuinig rijden.

Verder wordt gekeken hoe nog meer remenergie (energie die vrijkomt bij het remmen) nuttig gebruikt kan worden. Op dit moment is ca. de helft van de treinen al in staat om tijdens het remmen energie op te wekken en terug te leveren voor gebruik door andere treinen.

Belangrijke doelstelling van de visie is verder meer mensen te verleiden de trein te nemen. Door de lage CO2-uitstoot wordt het totale verkeer in Nederland zo schoner met minder CO2- en fijnstof-uitstoot.

Uit een studie van Ecofys blijkt dat wanneer er 4 miljard extra reizigerskilometers met de trein gemaakt zouden worden in plaats van met de auto, de CO2-uitstoot met ca. 400 kton per jaar daalt.

Meer goederenvervoer over het spoor kan ook een flinke aanvullende CO2-besparing opleveren.