Vijf winnaars Waterinnovatieprijs 2015

Vier betreffen innovaties om dijken op veen te bouwen, minder wegwaaien van pesticiden op water, een sensor voor het op peil houden van polderwater en duurzame beschoeiing van sloten.

Trefwoorden: #innovatie, #Unie van Waterschappen, #Waterinnovatieprijs

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Deltares )

ENGINEERINGNET.NL - De Unie van Waterschappen reikt elk jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve projecten die toepasbaar zijn binnen de taken van de waterschappen. Uit de 135 inzendingen heeft de jury, onder leiding van Annemieke Nijhof, op 30 november de winnaars bekendgemaakt.

  1. Goedkoper uit met dijken op veen - Winnaar categorie Waterveiligheid
    Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat en Deltares hebben het project 'Dijken op veen' opgezet. De Markermeerdijken zijn in het Hoogwaterbeschermingsprogramma aangewezen voor dijkversterking. Uit de ontwerpberekeningen met de gangbare ontwerpmethodiek bleken relatief grote ingrepen nodig. Het vermoeden rees dat het veen onder de dijken sterker was dan in de huidige rekenregels tot uitdrukking kwam.

    Met een combinatie van veldproeven, laboratoriumproeven en numerieke modelanalyses, is aangetoond dat het veen inderdaad sterker is. De resultaten van het praktijkonderzoek zijn vertaald naar een innovatieve ontwerpmethodiek voor de Markermeerdijken.

    Met deze 'Dijken op veen'-methode worden nieuwe ontwerpberekeningen gemaakt. Naar verwachting kan hierdoor op deeltrajecten worden volstaan met een slankere versterking. Dat is goed nieuws voor de omgeving en kan geld besparen.

  2. Minder gewasbeschermingsmiddelen in de sloot - Winnaar categorie Schoon water
    Het bedrijf Wingssprayer heeft een verticale, neerwaatse 'vleugel' ontworpen, die zorgt voor 99% reductie van het wegwaaien van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater. Fruit en andere gewassen worden in de akkerbouw en fruitteelt vaak zijwaarts besproeid met gewasbeschermingsmiddelen, waardoor een hoge concentratie pesticiden in het oppervlaktewater terecht komt.
  3. Lagere kosten door gezamenlijk monitoren van inlaat - Winnaar categorie Voldoende water
    Bij de 'Inlaat op maat'-methode van Acacia Water, SODAQ en Akvo wordt door middel van een geleidbaarheidsensor bepaalt hoeveel water er moet worden ingelaten in een polder om tot een wenselijk waterpeil te komen. De sensor kan op de smartphones van gebruikers en beheerders worden aangesloten. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen, is de sensor in de sloot te hangen en met één druk op de knop wordt de meting uitgevoerd en verstuurd naar een online databank. De gegevens worden vervolgens vertaald naar operationeel advies.

    Door deze methode beschikken de agrariër en het waterschap over meer informatie van het watersysteem en knelpunten worden sneller opgemerkt en gemeld aan het waterschap. Door slimmer te meten, hoeft minder water ingelaten te worden. Minder inlaat bespaart fors op de energiekosten van gemalen.

  4. Jong geleerd is oud gedaan - Winnaar categorie 'Klaar voor de toekomst'
    De lesmodule 'Hoogwater op het schoolplein?' van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) en het hoog-heemraadschap Hollands Noorderkwartier maakt 3 havo/vwo leerlingen bewuster van overstromingsgevaar.
  5. Groene beschoeiingen van watergangen - Winnaar Duurzaamheidsprijs
    GEOWALL, een idee van waterschap Vechtstromen en NETICS, is een duurzaam en groen antwoord op de vele duizenden kilometers aan houten beschoeiing van watergangen. De GEOWALL is een muurelement van samengeperst natuurlijk materiaal.

De winnaars van de 5 categorieën krijgen een intensief versnellingstraject ter waarde van 15.000 euro. Het is een traject op maat, waarbij een innovatiemakelaar de winnaar op weg helpt bij de realisatie of marktin-troductie van de innovatie.

Dit traject wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, de Nederlandse Waterschapsbank, STOWA, de Topsector Water en het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water.