Aankoop nieuwe machines: opletten met contractvoorstellen!

Onderhandelt u met een leverancier over de aankoop van een nieuwe machine, dan maakt in de meeste gevallen deze leverancier een voorstel op.

Trefwoorden: #aankopen, #column, #contracten, #juridisch, #juridische bijstand, #machines, #Solange Tastenoye

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - In dit voorstel zijn er echter bepalingen waarmee u zich niet akkoord kunt verklaren. Hoe moet u dat aanpakken en waar moet u zeker op letten?

Een 'contract' is het samentreffen van de wil van twee of meerdere personen met het oog op het doen ontstaan, het wijzigen of het doen verdwijnen van verbintenissen. Het uitgangspunt is dat er een volledige 'contractuele vrijheid' bestaat.

Men mag dus om het even wat overeenkomen, met wie men wil, waarover men wil en wanneer men wil. Voor zover er geen afbreuk wordt gedaan aan bepaalde wetten of reglementeringen. De partijen kunnen dus zelf in hun overeenkomst alles naar eigen goeddunken regelen.

De geldigheid van een contract
In de praktijk stellen we vast dat een contract niet altijd geldig wordt opgesteld. Nochtans bepalen de artikels 1109 en volgende van ons Burgerlijk Wetboek dat er aan vier voorwaarden moet worden voldaan. In de eerste plaats moet er een toestemming zijn tussen de partijen.

Beide contracterende partijen moeten hun toestemming geven over al de bepalingen inzake het contract. Is één partij niet akkoord en geeft zij haar toestemming niet, dan kan er geen geldig contract worden afgesloten.

Verder moeten de partijen die een contract afsluiten handelingsbekwaam zijn. Dit betekent dat normaal gezien alle personen handelingsbekwaam zijn, tenzij het bijvoorbeeld gaat om minderjarigen (zij worden onbekwaam geacht volgens onze wetgeving).

Het contract heeft ook iets tot voorwerp. Dit houdt in dat partijen zich ertoe verbinden iets te geven, te doen of niet te doen. Dit voorwerp moet iets zijn dat mogelijk is, effectief kan bestaan en dat bepaalbaar is.

Hier in ons geval een nieuwe productiemachine. Iedere partij moet namelijk weten waartoe ze zich verbindt. Bovendien moet het voorwerp geoorloofd zijn; dit betekent dat het niet strijdig mag zijn met de openbare orde of de goede zeden!

De koopovereenkomst
Wenst u een nieuwe productiemachine aan te kopen, dan zal u met de verkoper/leverancier een 'koopovereenkomst' tot stand brengen. Dit is een overeenkomst waarbij de verkoper/leverancier zich ertoe verbindt om de eigendom van een zaak (de productiemachine) over te dragen aan u, de koper.

De koper verbindt er zich van zijn kant toe om hiervoor een bepaalde prijs te betalen. Opdat er sprake kan zijn van een koopovereenkomst moeten ook hier de vier hierboven aangehaalde voorwaarden aanwezig zijn.

Bovendien moet er een overdracht zijn van het eigendomsrecht van de verkochte zaak (de productiemachine) en er moet door de koper een prijs betaald worden.

Dit zijn twee wezenlijke elementen welke absoluut aanwezig moeten zijn opdat er sprake kan zijn van een 'koopcontract'. Ontbreekt één van deze bestanddelen dan kan er geen koop tot stand komen.

Niet akkoord met het contractvoorstel?
Daar de aankoop van een nieuwe machine een hele investering is, wenst u als koper uiteraard te contracteren onder de beste voorwaarden. U wenst dan ook dat de verkoper/leverancier u een degelijke betalingstermijn toestaat.

In het voorstel dat hij u voorlegt, is dit echter niet opgenomen! U gaat daarom niet akkoord met zijn voorstel, maar u vraagt zich nu af of u een andere leverancier kan aanspreken en u dit akkoord gewoon naast u kan neerleggen?

Het is hier inderdaad even opletten geblazen, want zoals hierboven reeds werd aangehaald, komt een koop tot stand nadat er een geldige toestemming door beide partijen werd gegeven.

Indien u met de verkoper akkoord bent over de machine en de prijs die u ervoor moet betalen, dan spreekt men in principe van een geldige koop, zelfs indien dit nog niet op papier staat! De wilsovereenstemming is op dat ogenblik aanwezig!

Hoe kan u zich indekken?
Om problemen met uw verkoper/leverancier te vermijden (die in een dergelijk geval vaak meent dat de verkoop in orde is!), doet u er goed aan om uw leverancier te wijzen op het voorstel inzake de betalingstermijn.

Deel hem schriftelijk mee, dat u toch niet akkoord gaat omwille van de betalingstermijn waarmee u zich niet akkoord kan verklaren.

Doe desnoods zelf een tegenvoorstel en vermeld ook duidelijk in het schrijven dat u een nieuw voorstel doet en u niet akkoord gaat met zijn voorstel!

Desnoods kan u hem meedelen dat u helemaal geen interesse meer hebt in zijn voorstel!


Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.