Belfast kiest voor trambussen van Van Hool

Van Hool heeft een contract gesloten met het ‘Department for Regional Development’ van Noord-Ierland voor de levering van 30 enkel-gelede hybride trambussen aan Belfast Rapid Transit (BRT).

Trefwoorden: #Belfast, #Belfast Rapid Transit, #BRT, #Ierland, #openbaar vervoer, #trambus, #Van Hool

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - Belfast Rapid Transit (BRT) is een innovatief en ambitieus project dat tegen september 2018 een nieuw en dynamisch openbaar vervoer wil ontwikkelen voor de Belfast metropool.

De 30 hybride trambussen zullen vanaf september 2018 ingezet worden op een traject van 20 km lengte, waar prioriteit wordt verleend aan deze trambussen. Het traject verbindt Oost Belfast met West Belfast en Titanic Quarter, via het stadscentrum.

Mevrouw Michelle McIlveen, Minister voor Regionale Ontwikkeling van Noord-Ierland: “Het Noord-Ierse Department for Regional Development wil met het nieuwe openbaar vervoerssysteem, de bevolking van Belfast metropool een betere en snellere toegang tot de arbeidsmarkt, ziekenhuizen, winkels, scholen, hogescholen en ontspanningsplaatsen, bieden.”

Het BRT-systeem wil gebruik maken van kwalitatief hoogstaande snelle doorvoer voertuigen die een moderne, comfortabele omgeving voor passagiers bieden op het vlak van ruimte, veiligheid en on-board informatie.

Het systeem verbindt volledig en zorgvuldig uitgeruste haltes langs de busbaan die de gebruikers gemakkelijk en snel toegang tot de voertuigen bieden. Real time informatie-systemen bieden de reizigers de mogelijkheid om op eenvoudige wijze de reisweg te plannen.

Off-voertuig ticketing en -validatie versnellen het op- en uitstappen van de reizigers en verhogen dus de operationele snelheid.

De voertuigen hebben een capaciteit van 106 personen (44 zittend, 61 staand en 1 plaats voor rolstoelgebruikers) en zullen uitgerust worden met gratis WiFi.

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool : “Dit order voor Belfast is uniek omdat we nu ook voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk voet aan wal zetten en dus een trambus met stuur rechts zullen bouwen.”


Op de foto:
Transport Minister Michelle McIlveen met (vlnr.) Jan Van Hool, lid vd Raad v Bestuur en Directeur Design en Ontwikkeling bij Van Hool, John Marks van Road Trucks Ltd en Chris Conway, Group Chief Executive van de plaatselijke vervoersmaatschappij Translink.