Fluor neemt Industrial Services bedrijf Stork over

Het Amerikaanse bedrijf legt circa 695 miljoen euro neer voor 100% van de aandelen van Stork, waarbij de gecombineerde groep Stork blijft heten, met het hoofdkantoor in Nederland.

Trefwoorden: #chemie, #elektriciteit, #Fluor, #gas, #Industrial Services, #industrie, #infrastructuur, #maintenance, #mijnbouw, #olie, #overheid, #overname, #Stork

Lees verder

Techniek

( Foto: Stork )

ENGINEERINGNET - Fluor is een engineering en constructie bedrijf dat enkele van ’s werelds meest complexe projecten ontwerpt en bouwt.

Al meer dan een eeuw werkt Fluor voor klanten in industrieën als olie & gas, chemie, overheid, industrie, infrastructuur, mijnbouw en elektriciteit. Het hoofdkantoor van Fluor is gevestigd in Irving, Texas (VS) en het bedrijf staat op positie 136 van de Fortune 500 lijst. Met 40.000 werknemers wereldwijd, bedroeg de omzet van de onderneming in 2014 21,5 miljard dollar.

Stork is een wereldwijde aanbieder van maintenance, modificatie en Asset Integrity services voor grote bestaande industriële faciliteiten in olie & gas, chemie, industrie en energiemarkten. Stork heeft, sinds de oprichting in 1827, een sterke naam opgebouwd in de industrie met lange termijn relaties met een diversiteit aan klanten.

Het bedrijf heeft vestigingen in Europa, het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten, Azië-Pacific en Amerika met een omzet van ongeveer 1,6 miljard euro en EBITDA van ongeveer 100 miljoen euro op jaarbasis, hetgeen een multiple van net iets minder dan zeven keer EBITDA betekent.

“De overname van Stork is in lijn met Fluor’s doel om onze geïntegreerde oplossingen verder te versterken op een doordachte, strategische manier die de waarde die wij leveren aan onze klanten en aandeelhouders vergroot,” zegt Fluor’s voorzitter en CEO David Seaton.

“Wij heten de ruim 15.000 getalenteerde medewerkers van Stork van harte welkom. Zij geven ons extra flexibiliteit en capaciteit om onze onderhouds- en constructie activiteiten verder uit te breiden. Dit bedrijf is sterk complementair aan Fluor en het geeft beide ondernemingen de mogelijkheid hun diensten aan te bieden aan nieuwe klanten en in nieuwe markten.”

“Stork’s business wordt grotendeels gedreven door lange termijn operationele en onderhoudsopdrachten en is daardoor minder afhankelijk van volatiele grondstofprijzen. Daarnaast helpt Stork’s continue aanwezigheid ter plaatse om beter te voorzien in de behoefte van onze klanten gedurende de hele levenscyclus van een productiefaciliteit. Het geeft Fluor een continue inkomensstroom en robuuste groeimogelijkheden,” zegt Seaton.

CEO Arnold Steenbakker van Stork: “Wij zijn trots dat een bedrijf van wereldformaat zoals Fluor de sterke reputatie van Stork, de deskundigheid van onze werknemers en onze positie als wereldwijde aanbieder van Industrial Services erkent. De combinatie zal nieuwe mogelijkheden creëren om onze wereldwijde spreiding te vergroten en ons product en service aanbod voor onze klanten te verdiepen. De activiteiten van Stork zijn complementair aan die van Fluor en met deze combinatie worden wij een wereldwijd toonaangevend bedrijf in Industrial Services.”

Na voltooiing van de overname zal Fluor haar Operations & Maintenance activiteiten combineren met die van Stork. De CEO van Stork, Arnold Steenbakker, zal deze gecombineerde groep leiden en direct rapporteren aan David Seaton, CEO van Fluor.

Pim Oomens blijft CFO van Stork. Het management team zal bestaan uit Stork’s huidige management, samen met de managers van Fluor’s Operations & Maintenance bedrijf. De gecombineerde groep, zal actief zijn onder de merknaam Stork met het hoofdkantoor in Nederland. De pro-forma omzet van de gecombineerde groep bedraagt ongeveer 2,1 miljard euro met 19.000 werknemers.

Het is de verwachting dat in 2016 de overname zal bijdragen aan Fluor’s winst per aandeel. Fluor verwacht significante synergie in omzet te behalen, onder andere door een toename in cross-selling en door uitbreiding naar nieuwe markten.