75% meer vacatures in Nederlandse e-commerce centra langs Belgische grens

Terwijl in België onderhandelingen over flexibeler nachtwerk voor e-commerce muurvast zitten, groeit aantal vacatures voor logistieke medewerkers in Zuid-Nederlandse regio's explosief.

Trefwoorden: #banen, #comeos, #e-commerce, #jobs, #logistiek, #vacatures, #yacht

Lees verder

HR

( Foto: Deutsche Telekom )

ENGINEERINGNET.BE - "De gesprekken tussen de sociale partners over de invoering van nachtarbeid voor de logistieke organisatie van de Belgische e-commerce zitten muurvast", laat Comeos, de federatie van handel en diensten, weten. Het dossier belandt daarmee onvermijdelijk op de tafel van de federale Minister van Werk, Kris Peeters (CD&V).

De federatie is vragende partij om nachtarbeid mogelijk te maken voor de logistiek van de internethandel. “Om te vermijden dat er nog meer jobs uit de e-commerce naar het buitenland verhuizen", zegt CEO Dominique Michel.

“In België kunnen we bestellingen die in de namiddag worden geplaatst, niet meer klaarmaken voor verzending”, aldus Michel. “Er zijn dan twee mogelijkheden: of de klant kiest voor een buitenlandse site die wél meteen kan leveren, of de Belgische handelaar gaat zijn logistiek voor de online activiteiten naar de buurlanden verhuizen.”

Intussen floreert de logistieke sector op de zogenaamde nationale transport-as in Nederland als nooit tevoren. Deze strook met snelle distributiecentra voor de webhandel loopt grosso modo langs de Belgische grens - van Rotterdam via Breda, Tilburg - naar Venlo nabij het Duitse achterland.

"Het aantal vacatures voor supply chain professionals (planners en logistieke engineers, redactie) steeg in deze regio’s met méér dan 75% in één jaar tijd", meldde Hilbrand van der Kooi, Business Development Manager bij het Nederlandse rekruteringsbureau Yacht begin oktober. "De bedrijven zijn extra aan het te investeren in opslag en distributiecapaciteit. Dit om e-fulfilment (de logistiek rondom e-commerce, redactie) vorm te kunnen geven".

"De uitzonderlijk hoge vraag naar supply chain professionals zorgt in deze regio’s voor een flink gespannen arbeidsmarkt". Een en ander blijkt uit een arbeidsmarktanalyse van Yacht.


ACHTERGROND
Nederland kent over de hele lijn een sterke groei in logistiek voor de e-commerce. Werkgevers zoeken naar zowel operationele, tactische en als strategische profielen. In het derde kwartaal van 2015 steeg de vraag naar planners en supply chain engineers in heel Nederland met 57%, de vraag naar logistiek managers met 64% en de vraag naar supply chain managers met 32% ten opzichte van vorig jaar. "Met meer dan 2.000 vacatures in het laatste kwartaal zijn we weer terug op het niveau van voor de crisis", stelt van der Kooi.