Proefproject chemiecluster Dockland in haven van Gent opgestart

Vorige vrijdag werd in de haven van Gent de start gegeven van de chemiecluster ‘Dockland’ in aanwezigheid van de Vlaamse ministers Philippe Muyters en Joke Schauvliege.

Trefwoorden: #chemie, #chemiecluster Dockland, #Docklands, #haven, #Haven van Gent, #proefproject, #Vlaamse Regering

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Dockland wil voor één bepaald bedrijventerrein alle aanvragen voor vergunningen van chemische bedrijven vooraf bundelen. Zo voldoen bedrijven die zich er vestigen meteen aan alle wettelijke vereisten.

Dit nieuwe concept wordt voor het eerst toegepast op de ‘Kuhlmannsite’ in de haven van Gent, op het grondgebied van Gent en de buurgemeente Evergem.

Dit past in de visie van het Havenbedrijf Gent inzake efficiënt grondbeheer. Het Havenbedrijf investeert hier 15 miljoen euro in. Het project geniet bovendien de steun van de Vlaamse Regering.

Dockland richt zich tot bedrijven die actief zijn in de chemische sector, de groothandel en distributie van chemische producten en aanverwante sectoren zoals opslag en logistiek.

Het betreft bedrijven die omwille van het gebruik van bepaalde gevaarlijke producten onder de Seveso-wetgeving vallen of in de toekomst kunnen vallen. Deze bedrijven hebben heel specifieke vereisten en vergunningen voor de vestigingsplaats, de opslag en behandeling van producten en het gebruik ervan.

De initiatiefnemers zijn UGent-hoogleraar op rust en specialist ruimtelijke ordening Georges Allaert en ondernemer Luc Seminck. Beiden zoeken naar een duurzame oplossing voor de toekomstige, strengere Europese Seveso III-normen.

Deze regels om chemische rampen tegen te gaan, kunnen gevolgen hebben voor veel kmo’s in de chemische sector: uitbreiden wordt moeilijker of misschien zelfs niet meer mogelijk.

De haven van Gent wordt de eerste locatie voor de realisatie van het Docklandconcept. Met name op het gesaneerde terrein naast de oude gipsberg (nu de Zonneberg) aan de Kuhlmannkaai zal zich vanaf 2017 een cluster van chemiebedrijven kunnen vestigen volgens het Docklandconcept.

Met deze grondaankoop en de aanleg van een nieuwe weg op het terrein om de omliggende en toekomstige bedrijven te ontsluiten, investeert het Havenbedrijf 15 miljoen euro in nieuwe haveninfrastructuur.

Aansluitend zal het Havenbedrijf de grond in concessie geven aan de nieuwe ‘Docklandholding’. Dit past perfect binnen de strategie van de Gentse haven om activiteiten van één sector op één locatie te bundelen.

Als dit concept lukt, kan het ook in andere (haven)gebieden worden gehanteerd.


(bron en foto: Haven van Gent)