Nieuwe Strategisch Onderzoekscentrum Maakindustrie komt in Limburg

Onderzoek & Wetenschap 16/07/2013 14:11:41

De kogel is door de kerk: Vlaamse regering beslist Strategisch Onderzoekscentrum voor maakindustrie op te richten. Het centrum krijgt zijn hoofdzetel in Limburg.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE – Het langverwachte SOC - Strategisch Onderzoekscentrum – voor de maakindustrie komt er (eindelijk). Het voorstel van minister van Innovatie Ingrid Lieten voor de oprichting en budgettering is vandaag door de Vlaamse regering goedgekeurd. Voor 2014 wordt nu meteen 8,4 miljoen euro extra vrijgemaakt, bovenop de 7 miljoen reguliere middelen die reeds waren voorzien.

Zoals verwacht zullen de voornaamste onderdelen van het SOC in Limburg uitgebouwd worden. Na de aangekondigde sluiting van Ford Genk staan initiatieven om het Limburgse economische weefsel te versterken hoog op het actielijstje van de Vlaamse regering – ondanks het feit dat het zwaartepunt van de maakindustrie zich in andere Vlaamse regio's bevindt.

De bedoeling van het luik 'SOC maakindustrie' is in de toekomst alle stakeholders in Vlaanderen – bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten - samen te laten werken om onderzoek specifiek voor de maakindustrie te verrichten. Dat gebeurt dus vanuit de Limburgse regio, en daarom wordt de onderzoeksinfrastructuur daar uitgebouwd.

Zo komt er onder meer een coördinatiecel om alle Vlaams onderzoek te begeleiden en worden de onderzoekscluster Mechatronics & Vehicle Technology in Lommel en de Advanced Manufacturing cluster in Diepenbeek (als demonstratieplaats) versterkt.

Voor de research zullen er in totaal drie grote uitvalsbasissen zijn, elk met een eigen specialisatie: Lommel voor innovatie in de voertuigindustrie, Diepenbeek inzake precisie-manufacturing en Leuven voor alles wat met mechatronica en bijvoorbeeld 3D printing te maken heeft.

De lokale onderwijsinstituten, zoals UHasselt, KHLIM, Xios Hogeschool, PHL, enz. krijgen er opleidingen bij die specifiek aan de maakindustrie gerelateerd zijn, en daar bovenop komen er komen innovatiestages voor industrieel ingenieurs.

Doorstroming van de onderzoeksresultaten zal naar verluidt via het Made Different-programma gebeuren, dat 'nauw moet samenwerken met het coördinatiecentrum'. In dat opzet – concreet: om op termijn 500 kleine en grote bedrijven te laten doorgroeien tot echte fabrieken van de toekomst - speelt technologiefederatie Agoria een belangrijke rol. Made Different is binnen de federatie al opgestart en wordt naar verluidt 'de komende maanden verder uitgebreid'.

'Bovendien', zo meldt Agoria in een persmededeling, 'zal het onderzoekscentrum ook de bestaande activiteiten van Flanders’ DRIVE (voertuigindustrie), FMTC (mechatronica) en de manufacturingafdeling van Sirris (collectief technologisch centrum van de Agoriasector) integreren.

"Dat zal de SOC maakindustrie een vliegende start geven”, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen."Het onderzoekscentrum moet Vlaamse bedrijven in meerdere sectoren ondersteunen met industrieel onderzoek naar productontwikkeling en productietechnologie en -processen. << (Bert Belmans) (foto: Alfa Laval)

ACHTERGROND
Het SOC maakt deel uit het SALK-plan, wat staat voor 'Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat'. Dat plan, opgesteld door een expertengroep onder leiding van prof H. Daems, stelt op termijn 10.000 nieuwe Limburgse jobs in het vooruitzicht als compensatie voor het verlies aan jobs als gevolg van de sluiting van Ford Genk.
De oprichting van het SOC maakindustrie is daarbij één van de vele acties: er zijn ook plannen op het vlak van Energyville; Zorginnovatie, bio- en medische technologie; vrijetijdseconomie; logistiek en mobiliteit; bouw; 'creatieve economie', ICT en digitale media; landbouw. <<


LEESTIP:
Vlaamse maakindustrie is aan broodnodige makeover toe – opinie

Made Different-plan: hoe stoom je 550 maakbedrijven klaar voor verandering?

AANVERWANT
Vlaamse voedingsbedrijven moeten 'Food Factories of the Future' worden - column
<<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Lancering digitale marktplaats voor logistieke bedrijven

VIL en Logistics in Wallonia lanceren een nieuwe digitale marktplaats, die logistieke bedrijven toelaat om capaciteit te delen in de huidige onzekere tijden. Logimarket is sinds kort online.

Agoria DigiCoach zet versnelt digitalisering bedrijven

Technologiefederatie Agoria lanceerde een nieuw programma om bedrijven te helpen bij hun digitalisering. Het project ‘DigiCoach’ krijgt Vlaamse, Waalse en Brusselse ondersteuning.

Covestro zet concrete stappen richting circulaire economie

Om dit te realiseren wil de materiaal-fabrikant zijn hele productie- en productassortiment op de lange termijn volledig afstemmen op het circulaire concept.

Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

De vraag naar elektrochemische energie­opslag­techno­logieën neemt snel toe. Er is niet alleen veel meer vraag, maar er wordt ook gezocht naar meer duurzame manieren van energie-opslag.

Verschillende data-analyses leiden tot andere resultaten

Wat gebeurt wanneer zeventig teams van onderzoekers dezelfde gegevens analyseren? Studie toont aan dat bevindingen van hersenonderzoek variabel kunnen zijn als gevolg van verschil in keuzes.

Onderzoekers bouwen sensor van slechts 11 atomen

De sensor is in staat om magnetische golven op te vangen en bestaat uit een antenne, een uitleesscherm, een harde schijf, .... Dit onderzoek richt zich op het gedrag van magneetgolven.

Joystick zorgt voor precieze besturing beton­afwerk­machines

Het Luxemburgse bedrijf Topp and Screed bouwt machines die in één dag grote betonnen industriële vloeren leggen, waarbij de joysticks van elobau voor de bediening van deze machines zorgen.

MIVB bestelt extra 128 hybride bussen bij Volvo

Volvo Bus ontving een tweede grote order voor 128 hybride bussen voor de MIVB Brussel. Daarnaast omvat de bestelling een optie voor service en onderhoud van de aandrijflijn en batterijen.

B&R-breidt gamma compacte PLC’s uit

B&R biedt een nieuwe Compact-S PLC aan met 512 MB RAM en 2 GB intern flash-geheugen. Dit geeft de X20CP0484-1 meer RAM-capaciteit dan eerdere modellen uit deze serie. Dit is ideaal voor toepassingen met hoge eisen aan geheugen en prestaties. Met Ethernet, POWERLINK, USB en RS232 biedt deze PLC tal van communicatie-opties.

Partners