Herbestemming Gentse Vynckier-site tot hotspot voor energietransitie

Bedrijfsnieuws 29/10/2020 11:35:52

Motorenbouwer ABC en projectontwikkelaar Revive restructureren deze industriezone om tot een hotspot van infrastructuur en kennis, om de energietransitie mee te boosten.

Lees hieronder verder   
Verwant

De Lijn kiest Fluvius voor oplaadinfrastructuur

Antwerps hoogspanningsproject Brabo II operationeel

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Goedkope en groene waterstof op industriële schaal

Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

Biodiesel uit afval helpt CO2-emissies te verminderen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vanuit Gent vertrekken de motoren van ABC naar alle uithoeken van de wereld. Maar het ingenieursbedrijf werkt ook aan zijn lokale verankering en toekomst.

Director M&A Ewout Vandamme: “Samen met projectontwikkelaar Revive gaan we de Vynckier-site renoveren tot een dynamische werkplek voor bedrijven die mee willen bouwen aan de energietransitie.”

Gevestigde spelers met een eigen onderzoekscentrum, start- en scale-ups zijn welkom om hier te werken aan innovatieve projecten rond energietransitie.

De focus ligt op de maakindustrie, maar ABC kijkt ook richting duaal leren, engineeringbureaus en ondersteunende dienstverleners die op de site R&D-activiteiten of andere samenwerkingsverbanden willen opzetten.

Volgens Vandamme zijn de interactiemogelijkheden legio, zoals bij het delen van infrastructuur tussen bedrijven. “Onze state-of-the-art machines en 3D-meettoestellen kunnen wij vanuit ABC ter beschikking stellen. Ook kan de restwarmte van onze testbank voor motoren worden gerecupereerd in een warmtenet.”

Maar meer nog is het de bedoeling om via cocreatie een stempel te drukken op de energietransitie. Vandamme: “Als motorenbouwer zoeken wij steeds naar duurzame alternatieven met low-carbon brandstoffen, waaronder waterstof. Maar wil je echt investeren in die waterstofeconomie, dan moet je ook oplossingen hebben voor productie, opslag, bevoorrading enzovoort.”

"Ook zal de energietransitie vooral zaak zijn van slimme combi’s van energiedragers. Waterstof met zonne- of windenergie bijvoorbeeld, eventueel tijdelijk nog aangevuld met liquide brandstoffen. In internationale tenders zien we die vraag vaker opduiken. Daarom zou het niet slim zijn om al te sterk te fixeren op één groen alternatief."

Vandamme besluit: “Open innovatiepartnerships en cocreatie zijn nodig om vooruitgang te boeken. Met dit innovatieve ecosysteem blazen we de historische site nieuw leven in. Van hieruit willen we de groene revolutie van de 21e eeuw mee vormgeven.” << (Lydia Heida) (foto: By flamenc - Own work, CC BY-SA 3.0)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

Antwerpse chemiebedrijven gaan dokwater als proceswater gebruiken

Een nieuw te bouwen ontziltingsinstallatie in de haven van Antwerpen zal vanaf begin 2024 brak dokwater oppompen en omzetten in hoogwaardig proceswater voor de chemiesector.

Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

Siemens en Cloostermans hebben samen de eerste machine ter wereld ontwikkeld, die zich met behulp van AI herprogrammeert en herconfigureert om zo alle types producten en verpakkingen aan te kunnen.

Sandvik Coromant en Autodesk Fusion 360 werken samen aan verspaning

Sandvik Coromant, wereldleider in verspanende bewerkingen, en softwarebouwer Autodesk slaan de handen in elkaar om het gebruik van Computer-Aided Manufacturing (CAM) te vereenvoudigen.

Standaardmethodes voor meten van plastic vervuiling in ontwikkeling

Doel van het EU-project EUROqCHARM, met onder meer ILVO, is op Europees niveau afgestemde methodes vastleggen voor de bepaling en opvolging van milieuvervuiling met plastic.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners