Belgische chemie en farma is meest innovatieve van Europa

Economie 9/11/2020 9:53:33

Dat blijkt uit een analyse van Europese statistieken door sectorfederatie essenscia naar aanleiding van World Science Day op 10 november. België voert deze lijst aan.

Lees hieronder verder   
Verwant

Europees herstelplan: 10 voorstellen van Agoria voor Belgisch digitaal plan

‘Women in tech’ coachingtraject zet in op meer vrouwelijke ondernemers

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

OWS overgenomen door Normec Group

Vlaams-Nederlandse top voor verdere ontwikkeling North Sea Port

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Keuze van de redactie

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Chemie en life sciences bedrijven hebben vorig jaar in België een recordbedrag van 4,5 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Dat is bijna een verdubbeling in 10 jaar tijd.

De sector vertegenwoordigt daarmee twee derde van alle industriële O&O-uitgaven in ons land. Het merendeel van die investeringen kan worden toegeschreven aan de farma en biotech, maar ook de chemie levert een belangrijke bijdrage.

Ook internationaal scoort de sector hoog op het vlak van innovatie. Met een R&D-intensiteit van 17,7% (verhouding tussen O&O-uitgaven en toegevoegde waarde) laat de Belgische chemie en life sciences sector alle 26 andere landen van de Europese Unie (zonder het Verenigd Koninkrijk) achter zich.De chemie en life sciences sector in België heeft in 2019 ook 466 patenten toegekend gekregen, wat neerkomt op bijna twee uitvindingen per werkdag. De sector is daarmee goed voor een derde van alle Belgische patenten verleend door het European Patent Office (EPO). Het aandeel van chemie en life sciences in het totaal aantal patenten ligt in geen enkel ander land zo hoog.

In absolute aantallen staat ons land in het technologiedomein chemie en life sciences in de top vijf van de Europese Unie (EU 27) en op de elfde plaats wereldwijd, net na China. Naar patentaanvragen per miljoen inwoners prijkt de Belgische chemie en life sciences op de vierde plaats in de wereld. Daarmee is de chemie- en farma-industrie de sterkhouder van de Belgische innovatiekracht.

Dat uit zich ook in de tewerkstellingscijfers. In de farma- en chemiesector zijn meer dan 11.000 werknemers actief in onderzoek & ontwikkeling. Dat betekent dat 1 op de 8 medewerkers in de sector betrokken zijn bij onderzoeksactiviteiten.

Van alle wetenschappelijke onderzoekers die in ons land in de privésector werken, is een kwart aan de slag in de chemie en life sciences. Bijna de helft daarvan zijn vrouwen. << (Guy Leysen) (bron: essencia) (foto: kadmy - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Goedkope en groene waterstof op industriële schaal

TNO en andere vooraanstaande kennisinstellingen in Europa lanceren voorstellen om elektrolyse van waterstof met duurzame energie op grotere schaal snel te introduceren, tegen lagere kosten.

Toekomstig hoorapparaat luistert naar hersengolven

KU Leuven heeft een techniek ontwikkeld, dat op basis van hersengolven binnen de seconde bepaalt naar wie je luistert, en ruis weg filtert. Dit moet leiden tot betere hoorapparaten.

Consortium met DEME wint contract voor bouw Italiaanse haven

Een consortium met Dredging International (dochter van DEME) en het Italiaanse bouwbedrijf Consorzio Stabile Grandi Lavori gaat de Ravenna Port Hub in Italië bouwen.

Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

TU Delft gaat zonnecellen zo ontwerpen dat er sprake is van een nieuwe component die naast elektriciteitsopwekking ook informatie kan verwerken en delen.

Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

In het Oost-Vlaamse Assenede produceert ECA sinds juli chirurgische mondmaskers. Daarvoor zette het Belgische autobekledingsbedrijf een volledig nieuwe afdeling op.

Europees herstelplan: 10 voorstellen van Agoria voor Belgisch digitaal plan

In het Europees herstelplan staat dat minstens 20% van het budget van de 'faciliteit voor herstel en veerkracht' wordt aangewend voor digitaal. Dit is ruim 1 miljard euro voor België.

Biodiesel uit afval helpt CO2-emissies te verminderen

In de transportsector wordt bij het verlagen van CO2-emissies vaak richting elektrische trucks gekeken, maar biodiesel HVO, gemaakt uit afvalstoffen, is eveneens een valabel alternatief.

Elektrisch aangedreven locomotief milieuvriendelijker en kostenefficiënter

Siemens Mobility ontwikkelde de Vectron Dual Mode-locomotief, die de voordelen van elektrische aandrijving gebruikt waar mogelijk en overschakelt naar diesel waar nodig.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners