• 20/11/2012
  • |     BB

UGent-geologe bestudeert aardbevingsmechanismes op Japans boorschip

Een uitgebreid team van wetenschappers doet momenteel in Japan onderzoek naar de mechanismes achter aardbevingen. UGent-geologe Katrien Heirman maakt deel uit van het internationale team.

Trefwoorden: #aardbeving, #Chikyu, #Jamstec, #Katrien Heirman, #NanTroSEIZE

Lees verder

research

( Foto: Jamstec/Cdec )

ENGINEERINGNET -- De meerderheid van de breuken die grote aardbevingen veroorzaken zitten diep onder water. De meeste informatie die men vergaart over aardbevingen is daardoor indirect, onder meer door middel van seismologische informatie.

Dankzij het NanTroSEIZE-project (Nankai Trough Seismogenic Zone Experiment) willen wetenschappers nu uitvissen wat er echt gebeurt in en rond zo'n breuk.

De Gentse deelneemster in dit team van wetenschappers is Katrien Heirman. Zij is geologe en verbonden aan het Renard Centre of Marine Geology (vakgroep Geologie en Bodemkunde, UGent).

Haar opdracht is om samen met de andere wetenschappers aan boord de samenstelling van de boormonsters te bepalen. Zij maakt deel uit van het tweede team en vervangt vanaf 25 november de groep wetenschappers die op 1 oktober aan boord gingen.

Op 1 oktober startte namelijk de derde fase van het project. Eén van de vele reeds gemaakte boorgaten zal verder verdiept worden tot op zo'n 3.600 meter onder de zeebodem in een ca. 2.000 meter diepe oceaan. Dit is een wereldrecord, nooit eerder waren gesteentemonsters van zulke grote diepte binnen handbereik.

Het unieke aan het project is dat niet alleen gesteentemonsters bestudeerd zullen worden die door middel van de diepe boring naar boven worden gehaald. Ook worden er in de boorgaten en op de zeebodem verschillende sensoren en andere instrumenten geplaatst om data te verzamelen over een periode van verschillende jaren.

Het ultieme doel is om de opbouw van spanning in het gesteente te kunnen opvolgen en een aardbeving in wording te kunnen observeren.


OP DE FOTO
Om geologische fenomenen in de diepte te kunnen bestuderen maken de wetenschappers gebruik van een uniek onderzoeksschip, de Chikyu. Dit gigantische Japanse boorschip is uniek in de wereld. Het is het enige dat in staat is de aarde tot op 7.000 m diepte te bemonsteren.

ACHTERGROND
Om haar ervaringen te kunnen delen met de buitenwereld zal Katrien een blog bijhouden aan boord van het Japanse boorschip Chikyu. Ze zal schrijven over het onderzoek dat verricht wordt, over haar werk en ook over het leven aan boord van het schip. Volg de blog:http://drillbits.drupalgardens.com