Verhaert verwerft ESA-contract om 400 ruimtevaart spin-offs te creëren (+video)

Vlaamse ruimtevaartleverancier mag op zoek gaan naar nieuwe toepassingsgebieden van door ESA voor ruimtevaartmissies ontwikkelde technologie om 400 spin-offs te creëren.

Trefwoorden: #ESA, #ruimte, #ruimtevaart, #spin-of, #Verhaert

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - ESA )

ENGINEERINGNET.BE - Dat de ruimtevaart een hele rits nieuwe technologieën voor meer wereldse toepassingen in zijn kielzog voert, is een bekend gegeven. Maar vooraleer de consument er de voordelen van aan den lijve ondervindt, is er doorgaans al heel wat tijd voorbijgegaan.

Dat mag best wat sneller gaan, vindt het Europese ruimtevaartagentschap. "Temeer daar het de investeerders in voor de ruimtevaartmissies ontwikkelde technologie extra rendement oplevert."

Via zijn Technologie Transfer Programma tracht het agentschap zijn kennis versneld naar de markt te brengen. ESA TTPO - het 'Technology Transfer Programme Office' - werkt hiervoor samen met een netwerk van technologiebrokers en incubatiecentra en stelt hierbij zijn intellectuele eigendommen en patentportfolio ter beschikking.

Het is dit netwerk dat Verhaert onder zijn hoede krijgt, laat het Vlaamse bedrijf weten. "We hebben dit contract toegewezen gekregen na een internationale tenderprocedure."

Wat de financiële waarde is van dit contract, werd niet meegedeeld, maar Verhaert kwam wel als overwinnaar uit de tender dankzij een zelf ontwikkelde methodologie: TechXfer.

Het TechXfer-programma differentieert zich van de klassieke aanpak voor valorisatie van technologie doordat de brokers eerder hun voelhorens in de gebruikersmarkt uitsteken (het pull-model), dan dat ze de technologie als zodanig in de markt trachten te zetten (het push-model).

Bovendien reikt TechXfer de brokers en de start-ups een hele waaier tools aan, gaande van 'opportunity creation' tot en met de ontwikkeling van demonstratoren en prototypes.

ESA is intussen vertrouwd met deze methodologie: Verhaert mocht in 2014 zijn out-of-the-box aanpak nationaal uitrollen in ons land en het is naar verluidt dankzij de uitstekende resultaten van deze 'testcase' dat de Belgen zich de opdracht gegund zagen voor het hele Europese grondgebied.

Het gaat om één van de grootste technologietransfer-programma’s in Europa met als zeer ambitieuze doelstelling de oprichting van meer dan 400 spin-off bedrijven.

"Door dit contract worden wij in één klap één van de leidinggevende actoren in Europa met betrekking tot technologietransfer en incubatie van starters", claimt CEO Koen Verhaert.

Het Belgische bedrijf kan hiervoor een netwerk van 15 'brokers' aanspreken, een groep van over het hele Europese continent verspreide ondernemingen, die lokaal op zoek gaan naar opportuniteiten. Zij beschikken op hun beurt dan weer over 15 zogenaamde 'Business Incubatie Centra' (BIC’s), die een uniek netwerk van innovatiehubs vormen.


Video: