Steeds complexere projecten baren bestuurders energie- en nutssector zorgen

Steeds complexer wordende technische projecten zijn de grootste uitdaging voor bestuurders in de energie- en nutssector. Dat blijkt uit onderzoek van het adviesbureau Willis Towers Watson.

Trefwoorden: #Natural Resources Risk Index, #Theun Hage, #Willis Towers Watson

Lees verder

Nieuws

( Foto: cei-demeyer )

ENGINEERINGNET.NL - "Bestuurders uit de energie- en nutssector zien een aantal thema’s als risico voor hun bedrijf in de komende tien jaar: grondstoffenprijzen, trends in de beleidsvorming en regelgeving en de mondiale economie", stelt Theun Hage, Director Power & Utilities bij Willis Towers Watson Nederland. "Maar het grootste probleem is de onzekerheid – niet wetende welke uitdagingen de volgende dag, laat staan het volgend jaar, zal brengen.”

Uit het onderzoek kwam de volgende top tien van grootste uitdagingen voor de industrie naar voren:

1. Werken met steeds complexer wordende technieken,
2. Schommelende valuta en rentetarieven;
3. Verhoogde risico's op het gebied van cybersecurity en dataprivacy;
4. Natuurrampen en epidemieën;
5. Problemen bij het werven en behouden van groot talent;
6. Een algemeen tekort aan branche specifieke vaardigheden;
7. Kwetsbaarheid voor terugwinningsverplichtingen;
8. Technologie die de markt vrijmaakt voor 'disruptors';
9. Onzekerheid over, en aantastingen door, klimaatverandering en milieuwetgeving;
10. Toenemende complexiteit van activaportefeuilles.

Theun Hage: "In de sector hebben veel grote bedrijven de mogelijkheden van de ontwikkelde en de OESO-landen grotendeels uitgeput. Zij zijn nu op zoek naar nieuwe, snelgroeiende markten. Hier worden zij echter geconfronteerd met zowel logistieke als technische uitdagingen bij het zakendoen in grensgebieden."

Het onderzoek wijst ook uit dat bestuurders zich zorgen maken over veranderende regelgeving door de overheid. Hage vervolgt: "De traditionele en conventionele bedrijven uit de grondstoffensector zijn niet de enige bedrijven die worden beïnvloed door nieuwe regelgeving. Alternatieve energiebedrijven – zoals wind-, zonne- en golfenergie – hebben ook het gevoel in de knel te komen door besparingen van de overheid op subsidies die zij begin 2000 beschikbaar stelden voor ‘schone’ energieproductie."

Nog een moeilijkheid blijkt het aantrekken en behouden van toptalent. Dat zien de respondenten als een grote uitdaging. Hage: "Steeds meer energie- en nutsbedrijven concurreren met techbedrijven voor het beste engineering en projectmanagement talent."


ACHTERGROND
De Natural Resources Risk Index 2016 van Willis Towers Watson is opgesteld op basis van antwoorden van 350 bestuurders in alle sectoren, waaronder de olie-, gas- en chemicaliënsector, de energie- en nutssector (inclusief hernieuwbare en kernenergie) en de metaalindustrie en de mijnbouw. De enquête is gehouden in de eerste helft van 2016; onder de ondervraagden waren zeventig CEO's, zestig CFO's en zestig CRO's.