10 miljoen euro voor innovaties in micro- en nano-elektronica

Het nieuwe EUREKA-cluster PENTA ondersteunt onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van micro- en nano-elektronica systemen en toepassingen in Europa.

Trefwoorden: #EUREKA-cluster PENTA, #innovatie, #micro-elektronica, #nano-elektronica, #onderzoek, #RVO

Lees verder

Nieuws

( Foto: RVO )

ENGINEERINGNET.NL - PENTA richt zich op initiatieven die inspelen op thema’s die de participerende landen strategisch belangrijk vinden. Europese samenwerkingsverbanden van bedrijven voeren de PENTA-projecten uit. Eventueel sluiten kennisinstellingen en universiteiten uit ten minste twee deelnemende landen aan.

PENTA staat voor: Pan European partnership in micro and Nano-Technologies and Applications. Hierin neemt de industrie het initiatief en bepaalt de strategie. Daardoor is de kennisvraag goed afgestemd op het bedrijfsleven. Het gaat dus om marktgericht en toegepast onderzoek, waarbij partijen uit diverse landen met elkaar samenwerken.

Het programma is afgestemd op andere initiatieven op dit gebied: Horizon 2020, het Joint Technology Initiative ECSEL en gerelateerde Eureka-clusters. PENTA is complementair aan ECSEL, maar biedt meer mogelijkheden om te focussen en voor kleinschaliger projecten. Het programma is flexibel van karakter en faciliteert het tijdig inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Aan het begin van het PENTA-programma zal het accent van de projecten liggen op:

  • Toepassingen in de automobielindustrie
  • De gezondheidszorg
  • Productietechnologieën

Ook projecten buiten deze gebieden, maar binnen de scope van PENTA, komen in aanmerking voor ondersteuning. De voorwaarde is dat de nationale verlenende instantie hiermee akkoord gaat.

Deelname is in principe voor iedere organisatie mogelijk: bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties die zich bezighouden met onderzoek naar technologie én applicaties. Inclusief de producenten van materialen en productieapparatuur.

Voor financiële ondersteuning in Nederland is deelname van een Nederlands bedrijf verplicht. Bovendien ondersteunt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) alleen projecten met een evenwichtige verdeling van de kosten over de deelnemende landen. Dit komt neer op niet meer dan 75% in één land.

De nationale overheden ondersteunen de projecten met specifieke instrumenten. In Nederland is er de RVO Internationaal Innoveren-tender voor PENTA-projecten. De gelabelde projecten concurreren met elkaar voor het beschikbare budget. Het budget voor deze Internationaal Innoveren-tender voor 2016 is 10 miljoen euro.

Om in aanmerking te komen voor een PENTA-label is er een uitgebreide projectselectie en -evaluatie met verschillende fasen:

  • Ten eerste dient men een Project Outline (PO-fase) in bij het AENEAS Office in Parijs.
  • Bij voldoende kwaliteit volgt een uitnodiging voor het indienen van een Full Project Proposal (FPP-fase)
  • Bij een positieve evaluatie van het Full Project Proposal ontvangt het project het PENTA-label. Met dit label in handen is het mogelijk om in eigen land financiële ondersteuning aanvragen.

De PO-fase van Call 1 sloot op 15 maart 2016. De FPP-fase van Call 1 sloot op 7 juni 2016.

De Nederlandse financiering van deze projecten loopt via een RVO Internationaal Innoveren-tender. Deze opent voor het aanvragen van PENTA-innovatieprojecten op 18 augustus 2016 en sluit op 8 september 2016.