Ingenieursstudent Jonathan Bogaerts wint Encon Energieprijs 2016

Jonathan Bogaerts wint deze prijs met zijn thesis die inspeelt op de internationaal nieuwe technologie van zonnereactoren. Deze worden o.a. gebruikt om waterstof te produceren uit methaangas

Trefwoorden: #Encon, #Encon Energieprijs, #ingenieur, #iris, #Jonathan Bogaerts, #methaangas, #onderzoek, #waterstof, #zonne-reactor

Lees verder

Nieuws

( Foto: Encon )

ENGINEERINGNET.BE - Jonathan Bogaerts heeft de Encon Energieprijs ontvangen uit handen van Minister van Energie Bart Tommelein. De student wint hiermee 2.500 euro en een job bij Encon.

De prijs werd in het leven geroepen om de interesse in energie en duurzaamheid op te wekken bij jong ingenieurstalent. Bogaerts doet deze 6de editie met zijn winnende thesis over een mechanische iris voor zonnereactoren alle eer aan.

Zonne-reactoren zijn grote installaties waarbij vele spiegels verspreid over een grote oppervlakte zonlicht reflecteren naar één punt, meestal een torengebouw. Door een op zich eenvoudige, maar geniaal bedachte techniek zou de bouw van zo’n nieuwe zonnereactoren in de toekomst veel goedkoper kunnen.

De nieuwe techniek die hij in zijn thesis “Design and manufacturing of a smart iris mechanism for a solar reactor” ontwikkelt, is zo nieuw en baanbrekend dat de jury zelfs extra studiewerk nodig had om de rijkwijdte van de uitvinding te kunnen doorgronden.

Promotor Prof. Dr. Nesrin Ozalp, Head of Department Mechanical and Industrial Engineering aan de University of Minnesota en zelf een autoriteit inzake design van zonnereactoren voor de duurzame productie van brandstoffen, is zeer lovend over het eindwerk.

Ozalp: “Een alternatief om de hoeveelheid zonlicht die binnenvalt geregeld wordt aan de reactor is een iris. Alleen zijn de huidige irissen met lamellen-systemen niet bestand tegen de hoge hitte. Deze oplossing is dat wel. Alleen al het feit dat in de zonnereactoren geen roterende spiegels meer nodig zullen zijn, is een enorme winst.”

Jonathan ontwikkelde de nieuwe iris op basis van een idee dat hij letterlijk thuis in de tuin opdeed. Geïnspireerd door de vorm van de sluitende bloemblaadjes van een Iris, bouwde hij een nieuw soort diafragma.

Deze iris wordt gekenmerkt door 4 lamellen uit aluminium, in een zéér specifieke vorm. De iris is niet alleen traploos regelbaar, maar is ook bestand tegen de hoge hitte en de uitzetting problemen die daarbij komen kijken.

De wedstrijdjury, met een sterke vertegenwoordiging uit het bedrijfsleven, loofde het vernieuwende traject van de winnaar.